Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Очаква се спад на постъпленията от емигранти

Снимка: архив

Спадът на парите, които мигрантите изпращат в родината си, ще има разрушително въздействие в редица страни от региона на Източна Европа и Централна Азия, прогнозира Световната банка. Експертите предвиждат намаление от 16% на изпращаните от чужбина пари, което ще доведе до свиване на потреблението в тези държави. България е посочена на пета позиция сред държавите в региона по обем на постъпленията от емигранти. Спopeд oцeнĸaтa ĸъм ĸpaя нa дeĸeмвpи сумата няма да нaдxвъpля 2,1 милиapдa дoлapa, което е с 200 милиoнa по-малко от 2019 г.

На базата на данни от Българската народна банка, икономистът Георги Ангелов прави изчисление, че до момента емигранските средства са около 60% по-малко. В интервю за БНТ той уточни, че има голяма разлика между сумите, дошли от постоянните емигранти и тези от сезонните работници. При първата категория той отчита спад от над 90% през пролетта, като до момента няма почти никакво възстановяване. И ако в нормална година парите, пристигнали в страната ни от тези българи са около 100 милиона евро месечно, то сега постъпват малко над 10 милиона евро на месец. 

Георги Ангелов

Друга е ситуацията със средствата от сезонна заетост , т.е. от хората, които работят временно в други държави, водачи на ТИР-ове и др. „При тях също имаше голям срив през пролетта, но в последните 1-2 месеца се наблюдава значително възстановяване”- каза икономистът и посочи конкретни суми – 20 млн. Евро месечно са влизали в страната при първия локдаун през пролетта, а сега тези средства достигат 60 милиона евро на месец.

Данните за бързо наваксване се потвърждават и със статистиката за пътуващите в чужбина българи – през август и септември половин милион души месечно са пътували в чужбина.

Емигрантските пари оказват сериозно влияние върху потреблението в България, което беше силно ударено през пролетта. „Имаше 20 % спад от април до юни и 1/3 от него се обяснява с намаляването на средствата от емигрантите”- поясни Георги Ангелов. През лятото на настоящата година обаче е отчетена тенденция на бързо възстановяване.

Предстоящият втори частичен локдаун в България, както и тези в много европейски държави кара експертите да прогнозират тежка зима. Надеждите са насочени към пролетта, когато се очаква да има намаляване на заболеваемостта и ново раздвижване на икономиките.

Редактор: Е. Каркаланова

Снимки: архив, БГНЕС

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Спецполицаи извършиха обиски в агенция "Митници"

При акция на ДАНС са извършени обиски в кабинета на директорката на Агенция "Митници" Петя Банкова и на заместника ѝ Людмил Маринов, като са иззети документи и други вещи. След обиските Банкова е отведена на разпит в КПКОНПИ. Тя беше назначена на поста на..

публикувано на 03.04.24 в 16:24

ГЕРБ предлагат продажба или спиране на газопровода „Балкански поток“

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че партията му би подкрепила спиране или приватизация на газопровода "Балкански поток". Повод за изказването му е предложението на „Продължаваме промяната - Демократична България“ (ПП-ДБ) за създаване на временна..

публикувано на 03.04.24 в 15:09

Натрупаната инфлация за последните 3 години е 30%

Националният статистически институт (НСИ) очаква висока оценка от проверката на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), каза пред БНР председателят на НСИ доц. Атанас Атанасов. До края на април ще има доклад и юни се очаква да..

публикувано на 31.03.24 в 16:03