Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Очаква се спад на постъпленията от емигранти

Снимка: архив

Спадът на парите, които мигрантите изпращат в родината си, ще има разрушително въздействие в редица страни от региона на Източна Европа и Централна Азия, прогнозира Световната банка. Експертите предвиждат намаление от 16% на изпращаните от чужбина пари, което ще доведе до свиване на потреблението в тези държави. България е посочена на пета позиция сред държавите в региона по обем на постъпленията от емигранти. Спopeд oцeнĸaтa ĸъм ĸpaя нa дeĸeмвpи сумата няма да нaдxвъpля 2,1 милиapдa дoлapa, което е с 200 милиoнa по-малко от 2019 г.

На базата на данни от Българската народна банка, икономистът Георги Ангелов прави изчисление, че до момента емигранските средства са около 60% по-малко. В интервю за БНТ той уточни, че има голяма разлика между сумите, дошли от постоянните емигранти и тези от сезонните работници. При първата категория той отчита спад от над 90% през пролетта, като до момента няма почти никакво възстановяване. И ако в нормална година парите, пристигнали в страната ни от тези българи са около 100 милиона евро месечно, то сега постъпват малко над 10 милиона евро на месец. 

Георги Ангелов

Друга е ситуацията със средствата от сезонна заетост , т.е. от хората, които работят временно в други държави, водачи на ТИР-ове и др. „При тях също имаше голям срив през пролетта, но в последните 1-2 месеца се наблюдава значително възстановяване”- каза икономистът и посочи конкретни суми – 20 млн. Евро месечно са влизали в страната при първия локдаун през пролетта, а сега тези средства достигат 60 милиона евро на месец.

Данните за бързо наваксване се потвърждават и със статистиката за пътуващите в чужбина българи – през август и септември половин милион души месечно са пътували в чужбина.

Емигрантските пари оказват сериозно влияние върху потреблението в България, което беше силно ударено през пролетта. „Имаше 20 % спад от април до юни и 1/3 от него се обяснява с намаляването на средствата от емигрантите”- поясни Георги Ангелов. През лятото на настоящата година обаче е отчетена тенденция на бързо възстановяване.

Предстоящият втори частичен локдаун в България, както и тези в много европейски държави кара експертите да прогнозират тежка зима. Надеждите са насочени към пролетта, когато се очаква да има намаляване на заболеваемостта и ново раздвижване на икономиките.

Редактор: Е. Каркаланова

Снимки: архив, БГНЕС

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Енергийната комисия в НС отложи пълната либерализация на пазара на ток

Депутатите от енергийната комисия в Парламента замразиха либерализацията на тока на едро за една година. Според действащия закон тя трябваше да се случи от 1 юли т.г. Това означава, че на 1 юли КЕВР отново ще трябва да се произнесе за цената на..

публикувано на 17.04.24 в 17:58

В България се появи първата плантация с шамфъстък

За първи път в България край Сандански засадиха плантация с 22 декара шамфъстък. Инвестицията е на софийски бизнесмен, съобщи БНТ. Първата реколта се очаква до 2-3 години. Хората в най-топлия район на България и преди са отглеждали екзотичното за..

публикувано на 17.04.24 в 10:20

Служебният кабинет продължава курса на България към еврозоната

"Старал съм се в правителството да попаднат експерти, да има приемственост и да бъде политически балансирано" – това заяви служебният премиер Димитър Главчев при представянето при президента на състава на вече действащия служебен кабинет. Основната..

публикувано на 15.04.24 в 10:25