Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Харчим средно по 450 лева на човек за Черния петък

Прекарването на все по-дълги часове пред компютъра или мобилното устройство, неминуемо води до промяна на множество навици, изградени в ежедневието. Сред тях разбира се е и пазаруването, което осъществяваме все по-често онлайн, а не от реален магазин. Заради пандемията от Covid-19 и предизвикателства, които донесе тя през 2020, онлайн търговията беше единствената част от този бранш, която не пострада сериозно, а даже увеличи печалбите си в някои сегменти. 

По данни на Българската Е-комерс Асоциация, онлайн търговията с хранителни стоки бележи 100% ръст, а тази с хранителни добавки и витамини – между 40 и 60%. Спад в продажбите се отчита при дрехите, аксесоарите, както и при услугите в туризма и самолетните превози. Тенденцията за ръст при търговията вероятно ще остане до края на годината, като за това безспорно ще помогне и акцията „Черен петък“.

Официално денят на намаленията трябва да е само един - 27 ноември, но редица онлайн и други магазини обявиха своите отстъпки още преди седмици. Изследване на нагласите на потребителите сочи, че се очаква 70% от българите да се възползват от намаленията на различни стоки и услуги, в рамките на тазгодишната кампания.

Над милиард и половина лева са били похарчени от българските потребителите в Кампанията „Черен петък“ през 2019-та.

Проучването тази година показва, че българите са склонни да похарчат средно около 450 лева по време на тази кампания, което означава, че имат доверие, но не трябва да се допуска и предоверяването” – поясни председателят на Комисията за защита на потребителите  (КЗП) Димитър Маргаритов. В интервю за БНР той увери, че органът, който ръководи, още от октомври е започнал наблюдение на онлайн пазара.


Маргаритов напомни, че глобите за нелоялни търговски практики, които комисията налага са едни от най-високите - 30 000 лева при първо нарушение и до 50 000 лева при повторно. Що се отнася до проблемите, вероятно характерът им ще е подобен на миналогодишните:

„През миналата година три групи въпроси вълнуваха гражданите – забавените доставки, привършването на наличностите в твърде кратък срок по време на тези намаления, както и нереалните намаления. По всички тези въпроси, след наше решение, са наложени санкции за нелоялни практики.”

Доколко можем да се доверим на намаление в размер на 50% до 80% от цената е въпрос, който вълнува всекиго, привлечен от примамливите оферти.

Много е важно, когато пазаруваме онлайн, да проследим цените на продуктите, които сме избрали да закупим, за да сме сигурни, че са намалени с толкова, колкото твърди търговецът – обясни председателят на КЗП. – Апелирам потребителите да сравняват цените в няколко оферти, предлагащи дадения продукт и все пак да бъдат разумни, тъй като ненужните покупки също ни удрят по джоба, както и фалшивите намаления.”

Маргаритов отчете, че през последните години потребителската култура и информираността на гражданите, свързана с правата им да поискат компенсации или да върнат закупена от тях стока, се подобрява. Според него тази добра практика се наблюдава и във все повече реални магазини. 

И все пак, най-сигурният начин да получим компетентно и навременно съдействие при установен проблем със закупена стока, е като подадем сигнал за това в Комисията за защита на потребителите. Освен като клиент, може да отправим запитване и като търговец, тъй като проверките показват, че част от констатираните нарушения, може да не са в резултат на умисъл, а на недостатъчно познаване на законодателството от страна на търговците. Телефоните, на които КЗП приема сигнали са: 0700 111 22 , както и *2211.

Редактор: Йоан Колев



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Ужасът на войната срещу Украйна в снимки и детски рисунки" в Нов български университет

До 30 април във фоайето на софийския Нов български университет може да се разгледа изложбата "Солидарни с Украйна! Ужасът на войната срещу Украйна в снимки и детски рисунки". Експозицията включва 16 пана със снимки и детски рисунки...

публикувано на 22.04.24 в 14:23
Божана Славкова

Българска поетеса спечели конкурса "Mili Dueli"

Божана Славкова спечели най-големия международен поетичен конкурс "Mili Dueli", като тя е първият български автор, спечелил голямата награда. В 9-тото издание на конкурса участваха 711 автори от 104 страни, като трима българи достигнаха финалните..

публикувано на 22.04.24 в 11:04

Разрешения за работа на чужденци в България извън Синята карта

В отговор на слушателски въпрос в серия от публикации Радио България представя на своята многоезична аудитория документите, даващи право за пребиваване и работа в България на чужди граждани на трети страни. В предишния материал от поредицата..

публикувано на 22.04.24 в 10:25