Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По съседски: Събития с балкански адрес

По-важните акценти от региона в седмицата 23-27 ноември 2020 г.

МВнР проведе разговор с управляващия посолството на Северна Македония

Българското Министерство на външните работи e поканило на разговор временно управляващия посолството на Северна Македония в София. За това съобщава МВнР на Фейсбук страницата си. На срещата българската страна е заявила, че оценява бързите действия на властите в Скопие по случая със запалването на българското знаме и проявите на език на омразата в социалните медии срещу членове на българското правителство. Обърнато е внимание, че България очаква реакция и по отношение на разпространяваните във Фейсбук данни на хора с българско гражданство, живеещи на територията на Северна Македония, и призивите за саморазправа с тях.

Турски военни получиха доживотни присъди заради опита за преврат в Турция

Доживотни присъди получиха военнослужещи, участвали в неуспешния опит за преврат в Турция през юли 2016 г. За това съобщи БНТ. 337 офицери и пилоти от авиобаза Акънджъ, сред които тези, които атакуваха парламента в Анкара в нощта на пуча, ще останат в затвора до края на дните си. В нощта на опита за преврат загинаха 250 души, а 2000 бяха ранени. Турските власти обвиниха духовника в изгнание Фетхуллах Гюлен и организацията му ФЕТО за събитията. Гюлен и над 100 негови последователи са съдени задочно.

Над 20 медици-депутати от гръцкия парламент са отишли да работят на първа линия

Над 20 гръцки медици с различни специалности, избрани в парламента, са напуснали депутатските си кресла, за да работят в болници и да поемат част от тежестта на пандемията от коронавирус. За това съобщава БТА. Първият от тях бе пулмологът Йоргос Лампрулис, заместник-председател на парламента и член на Гръцката комунистическа партия.В понеделник той поиска да бъде временно освободен от задълженията си, за да може да работи в клиника в родния си град Лариса. "Според мен мястото ми сега е сред колегите ми лекари и медицински сестри", е казал Лампрулис, а други депутати с медицинско образование са последвали примера му.

8 чужди авиокомпании ще получат субсидии, за да летят до Словения

Осем авиокомпании ще получат субсидии от словенското правителство, за да извършват полети до Словения, предаде Танюг. Според Любляна това е важно за възстановяването на въздушните й връзки с големите европейски летища, прекратени вследствие на коронавируса. Избраните компании са Търкиш еърлайнс, Суисеър, Ер Сърбия, Монтенегро еърлайнс, Уиз еър, Луфтханза, Ер Франс и ЛОТ.

Франция ще строи метро в Белград

Сръбският министър на финансите Синиша Мали и френският делегиран министър за външната търговия Франк Ристер подписаха в Белград споразумение за сътрудничество по два важни проекта - подобряване на енергийната ефективност в Сърбия и строителство на метро в Белград, предаде Танюг. Според сръбския министър на строителството и инфраструктурата Зорана Михайлович, общата стойност на строителството на метрото ще е 6 млрд. евро. То ще бъде построено от Франция в сътрудничество с китайски фирми.

Една година след катастрофалното земетресение в Албания

Преди година сутринта на 26 ноември Албания беше разтърсена от най-силното земетресение от десетилетия - с магнитуд 6,4 по скалата на Рихтер. Трусът удари Дуръс и Тирана, убивайки десетки и ранявайки повече от хиляда души. Последствията от земетресението засегнаха още над 200 хил. души, чиито домове бяха разрушени. „Това бяха най-трудните дни и нощи в живота ми. Бавно семействата се връщат в новопостроени домове. С търпение ще преодолеем всичко заедно", каза по повод годишнината албанският премиер Еди Рама. Той отбеляза също, че в трудния момент Албания е разбрала, колко приятели има - още в първите моменти след бедствието, но и по-късно, когато на международна донорска конференция в Брюксел са събрани над милиард евро.

Съставила: Миглена Иванова

Снимки: БГНЕС и архив

Още от категорията

Жълт код за обилни валежи е подаден за 7 области на юг и по Черноморието

В събота , 20 април, минималните температури в страната ще са между 2 и 7°, в някои котловини на югоизток и до 0°, в София 2°. През деня на изток ще е облачно с валежи от дъжд, на места значителни. На запад до обяд ще има разкъсана облачност, после..

публикувано на 19.04.24 в 20:10

България днес - 19 април 2024 г.

В "България днес" на 19 април говорим за успеха на българката Албена Василева от Чикаго, представяме ви уникалната изложба на автентични български килими, изложена в Париж и правим виртуално пътешествие до Казанлъшката гробница, открита на днешната..

публикувано на 19.04.24 в 19:00
Андрей Пленкович

По съседски: Събития с балкански адрес

В изборната битка между премиер и президент в Хърватия печели премиерът Премиерът на Хърватия Андрей Пленкович и президентът Зоран Миланович се изправиха един срещу друг на извънредни парламентарни избори в страната. Борещият се за..

публикувано на 19.04.24 в 10:45