Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Актуално: Пътуване извън България в условия на Covid-19

Разрастването на пандемията от Covid-19 на територията на Европа се отразява на условията за пътуване в различните държави и някои от тях направиха промени в режима за влизане на граждани от България и други страни. Вижте подробностите:

Гърция преустанови временно бързите тестове за водачите на товарни МПС като част от мерките за ограничаване на разпространението на Covid-19, след реакция на българското посолство в Атина.

За водачите на товарни автомобили се прилага изключение от изискването за бързи тестове на влизащите на гръцка територия пътници през сухопътна граница. Става дума за  гранично пропускателните пунктове  Кулата-Промахон, Маказа-Нимфея, Илинден-Ексохи, Капитан Петко Войвода-Орменио.

Освен това, за товарните камиони не се прилага ограничението за преминаване само в часовата зона от 07.00 ч. до 23.00 ч., а за водачите им не се изисква и представяне на отрицателен резултат от PCR тест. Същевременно се запазва изискването за представяне на QR код.

Унгария удължи до 1 февруари 2021 г. забраната за влизане в страната на чужденци без съществена причина като мярка за борба с разпространението на коронавируса, предаде БТА.

Напомняме, че в момента чуждите граждани могат да влязат на територията на Унгария само по уважителна причина. Унгарските граждани след връщането си от чужбина трябва да се самоизолират. Тези мерки бяха приети с цел да не се допусне внасяне на заразата от чужбина.

В Унгария сега действа извънредно положение и нощен полицейски час.

Великобритания въвежда нова система, която ще позволи на пътници, идващи от високорискови за коронавируса страни, да бъдат тествани за Covid-19 след 5-дневна карантина. Мярката влиза в сила от 15 декември 2020. В случай, че пробата им се окаже отрицателна, изолацията на лицата ще бъде прекратена.

Тестовете ще се извършват от одобрени от правителството частни лаборатории за сметка на пътуващите и ще струват между 65 и 120 британски лири. Пристигащите на Острова със самолет, влак или ферибот  ще трябва да направят предварителна заявка за теста чрез одобрен от правителството списък преди самото пътуване.

За тези, които откажат да бъдат тествани, изискването за 14-дневна карантина остава.

Напомняме също така, че българските граждани ще могат да влизат и пребивават краткосрочно във Великобритания без виза в рамките на 6 месеца, считано от 1.01.2021 г.

Съставил : Венета Николова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Нидерландия провежда разследване за измами с обезщетения от България

Нидерландската служба за данъчно разузнаване и разследване (FIOD) отново разследва организирани измами със социални обезщетения от България, предаде БТА. Отделът "Социални обезщетения" е получил множество сигнали за лица, които неправомерно се..

публикувано на 17.04.24 в 16:05
Станимир Михайлов

Парламентът освободи управителя на Здравната каса

Парламентът освободи управителя на Националната здравноосигурителна каса Станимир Михайлов. Решението беше взето със 116 гласа "за", "против" - 56 от ПП-ДБ, без въздържали се. Предсрочното прекратяване мандата на Михайлов, гласувано заради..

публикувано на 17.04.24 в 15:42
Снимки: БТА, БГНЕС

Колко ще струва Великденската трапеза на българите тази година

Кажи ми какво имаш на масата, за да ти кажа какво празнуваш. Така шеговито може да погледнем на празничния календар на българина от миналото до днес. Истината е, че трапезата винаги е била много важен елемент от битуването и празнуването ни. Великден..

публикувано на 17.04.24 в 13:30