Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Осъдителни реакции за оскверняването на българския паметник в Охрид

| обновено на 28.11.20 в 18:02
Снимка: МВнР

Паметникът в Охрид, открит в чест на българските туристи, загубили живота си при потъването на кораба "Илинден" на 5 септември 2009 година, е разрушен, съобщи агенция БГНЕС. Унищожена е "стилизираната капка", в която бяха преплетени 15 метални рози, напомнящи за загиналите при удавяне 15 български туристи.

Българското външно министерство изрази дълбоко възмущение относно оскверняването на паметника и изрази надежда, че вандалската проява няма да остане незабелязана от страна на властите в Република Северна Македония и „извършителите на срамния акт ще бъдат разкрити и подведени под отговорност“. В позицията на МВнР се казва още, че „подобно отношение към паметта на българските туристи, загинали на 5 септември 2009 г., е недопустимо“.

Министерството на външните работи на Република Северна Македония също осъди вандалския акт, като заяви:

„Компетентните служби са информирани и в най-близко време ще отстранят това злодеяние на безотговорни и злонамерени хора, за да можем достойно да запазим паметта за тази трагедия“.

В съобщението се добавя, че вратите на историческия Охрид остават широко отворени за всички туристи, „а особено добре дошли за нас са приятелите ни от съседна България“.

Днес и кметът на Охрид Константин Георгиески осъди оскверняването на паметника, съобщи телевизия ТВ24, цитирана от БТА. Георгиески призова гражданите да се въздържат от вандалски актове и да покажат по-високо съзнание.

Корабът „Илинден“ потъна на 200 метра от брега на 5 септември 2009 г. На борда му имаше 50 пътници от България, пътуващи към манастира „Свети Наум“.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес – 27 март 2024 г.

В „България днес“ на 27 март разговаряме за театъра като осмисляне на житейски ценности, срещаме ви с учителя Нучи Гроздани от Албания, научаваме как се справят в българското неделно училище „Надежда“ във Франция и ви..

публикувано на 27.03.24 в 19:00

Правителството определи авиопревозвачите за полети до Китай

Правителството назначи три български авиокомпании за превозвачи по международните въздушни линии между България и Китай. Авиокомпания "Компас Карго Еърлайнс" ще осъществява редовни товарни полети по линиите София-Шанхай-София, София-Джънджоу-София и..

публикувано на 27.03.24 в 16:41

Българите се тревожат за по-важни проблеми от политическата криза

Сред водещите проблеми на българите не са престъпността, имиграцията, жилищата, околната среда и климатичните промени, сочи представително проучване на Евробарометър от февруари 2024 г. За 2/3 от запитаните най-важните проблеми са „безработицата“ – 39% и..

публикувано на 27.03.24 в 15:23