Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сovid-19 в България: Ден 266

Снимка: БГНЕС

Обявиха секторите, служителите в които ще получават подкрепа от 12 евро на ден​
Министърът на труда и социалната политика Деница Сачева обяви със заповед икономическите дейности, в които работещите могат да получат компенсации от 24 лв. за 8-часов работен ден за въведените заради пандемията на Covid-19 допълнителни ограничения в периода от 27 ноември до 21 декември. Подкрепата е предвидена за заетите в барове, бирарии, кафенета, езикови и други образователни центрове, детски градини и ясли, организаторите на конгресно-конферентни мероприятия, заетите в различни обучения, работещите в музеите и театрите. При продължаване на мерките служителите ще имат право да получат финансова подкрепа за не повече от 60 дни.

3327 нови случая на коронавирус
3327 са новите случаи на коронавирус в България, установени за последните 24 часа. Това са 36,25% от направените 9179 PCR теста. Най-много са новорегистрираните случаи в София – 754, следват Пловдив - с 322, Варна - с 266,  и Стара Загора - с 248 души. Това показват данните на Единния информационен портал. В болници се намират 6647 души с коронавирусна инфекция, 436 са в интензивни отделения. През последните 24 часа са се излекували 1865 души, 151 пациенти с Covid-19 са починали. Официално регистрираните активни случаи са 89 535.

Най-силният за зимния туризъм месец е пред провал в Банско
По-строгите мерки за ограничаване на коронавируса са закъснели. Това смятат от туристическия бранш в ски курорта Банско в планината Пирин. Най-силният зимен  месец е предпровал. Идеята на Германия за затваряне на зимните курорти в цяла Европа вече се отразява тежко и на българската индустрия. Масово се отменят резервации. Туристическият бранш настоява да се разреши поне  ресторантите на хотелите да работят само за гостите в местата за настаняване, тъй като изхранването по стаите понижава качеството на услугата и обезсмисля изключителните мерки за сигурност, предаде репортерката ни Кети Тренчева. Концесионерът на ски зоната в Банско обяви готовност за откриване на сезона на 4 декември. Все още обаче няма яснота дали това ще стане.

Хотелиери и ресторантьори искат облекчаване на противоепидемичните мерки
Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация настоява да бъде преразгледана заповедта на здравния министър проф. Костадин Ангелов, с която се забранява работата на заведенията в хотелите. За това съобщи БТА. Рестрикциите относно местата за хранене в хотелите реално спират работата на хотелите, въпреки че те не са официално затворени, посочват от асоциацията.

Деца спортисти и треньорите им протестираха срещу забраната за тренировки
Деца спортисти, техните треньори и родители протестираха в София срещу заповедта за затваряне на спортните зали и прекратяването на тренировъчния процес за лица под 18 г. „За един спортист е пагубно да не тренира в рамките на един месец. Това са деца, които са професионални състезатели, ходят по международни събития и всеки един ден извън залата е пагубен за тях”, обясни пред Нова телевизия треньорката по художествена гимнастика Диана Младенова. Тя посочи, че децата спазват всички мерки в залите, а дистанцията е достатъчна.

Простихме се със загубилия битката с Covid-19 оперен певец Камен Чанев
Стотици се сбогуваха в Стара Загора с голямото име на световната опера Камен Чанев. Той почина в четвъртък след десетдневна тежка битка с коронавируса, предаде Радио Стара Загора. Поклонението пред най-успешния български тенор с международна кариера премина в Старозагорската опера при засилени противоепидемични мерки. Камен Чанев ще бъде погребан в двора на митрополитския храм в Стара Загора "Свети Димитър". Опелото бе извършено лично от Старозагорския митрополит Киприян.

Всичко по-важно за Covid-19, на български език, можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса.  

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уеб сайта на Радио България .

Съставила: Миглена Иванова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 18 април 2024 г.

В „България днес“ на 18 април, Световен ден на радиолюбителите, разговаряме с Виктор Маринов, отдаден на радиото от 1977 г., след това се спираме на конвенционалните форми на журналистиката и въпроса доколко те намират отклик у младата публика в контекста..

публикувано на 18.04.24 в 19:00

България днес - 17 април 2024 г.

На 17 април в „България днес“ ви срещаме с Бледар Алтерзиу – млад човек от българското национално малицнство в Албания, завършил у нас и реализиращ се бе си в общинската администрация на албанския град Елбасан. С него разговаряме за основните..

публикувано на 17.04.24 в 19:00

България днес - 16 април 2024 г.

В "България днес" на 16 април припомняме историческия факт по приемането на Търновската конституция, от който се навършват 145 години. Разказваме за работата на Българското училище за роден език в Будапеща и ролята на унгарската държава в..

публикувано на 16.04.24 в 19:00