Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новият музикален клип „Мърфи“ – талант, въображение и артистизъм

Снимка: стоп кадър

През последните дни в социалните мрежи се появи нов видеоклип – на песента „Мърфи“. Избрахме да го представим заради свежата фантазия и интересни режисьорски решения, както и младежкия поглед към житейски теми, стари като света – романтично влюбване, раздяла, внезапен спомен след години и осъзнаване, че любовта и този човек уж от миналото са останали незабравени и вероятно – незабравими.

Песента се ражда през миналата учебна година. Всичко започва  от задача по сценична реч за студентите в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“. Разделени на групи, те трябва да подготвят проект върху творчеството на български поети. В една от групите работят заедно Елеонора Иванова  – актриса в клипа, Теодор Кисьов – автор на музиката и аранжимента, както и Жаклин Даскалова – съавтор в създаването на текста и музиката и изпълнител на песента „Мърфи“.

За Радио България младата дама разказва: „Тогава избрах поемата „Тавански спомен“ от Валери Петров. Оказа се, че не сме подбрали точния текст спрямо поставената задача и се наложи да потърсим друг автор. Но толкова се влюбих в поезията на Валери Петров, в ритмиката на прекрасните му стихове, в самата поема, че се роди песента „Мърфи“.“

Интересно е да споменем, че „Тавански спомен“ на Валери Петров е поема от седем части. Жаклин избира откъс, който разказва за първите любовни трепети:

„...биеше сърцето гръмко във гърдите

само като видех вашата врата,

саксофони свиреха, облаци хвърчаха

и тролеят движеше се помежду звездите...“

Текстът на припева, добавен от певицата, дава и заглавие на песента:

Вчера, днес и утре също

 играем против закона на Мърфи...“

От Жаклин научихме още, че замесените в създаването на песента в момента са студенти в четвърти курс, специалност актьорско майсторство за драматичен театър, в класа на проф. д-р Ивайло Христов. Освен театъра, те се опитват да развиват и музикалния си талант, а песента „Мърфи“ е един от първите им опити.  Режисьори са Боян Фераджиев и Иван Иванов, в екипа са и Ирена Дойчева и Ванина Цандева, създали дизайна, както и още няколко млади творци. Клипът е заснет в каменна кариера близо до София. Останалото е талант, въображение и артистизъм.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Китаристът Ангел Демирев представя авторска музика на концерт в Пловдив

Ангел Демирев е китарист, в чиято музика се вплитат етно мотиви не само от България, не само от Балканите, а от много по-далечни страни и култури. Според него това е въпрос на търсене най-вече на душата, но и въпрос на комуникация с инструмента...

публикувано на 16.04.24 в 10:15
Снимка: facebook.com/FondaciataTheFondation

"Фондацията" с турне в САЩ и Канада

Българите в САЩ и Канада броят с нетърпение дните до турнето там на българската супергрупа "Фондация". Музикантите – Кирил Маричков, Иван Лечев, Дони, Славчо Николов и Венко Поромански, свирят заедно вече 11 години за радост на многобройните..

публикувано на 15.04.24 в 21:10

Мадлен Томова е българската надежда за награда от "Санремо джуниър"-2024

Български деца неведнъж са представяли достойно страната ни в престижни международни конкурси за песен. Достатъчно е да си припомним второто място, което извоюва малката на Крисия, заедно с талантливите ни пианисти Хасан и Ибрахим в детското..

публикувано на 15.04.24 в 11:05