Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тайните на хълма Калето при троянското село Дебнево

Панорамен изглед към крепостта при с. Дебнево, след приключване на тазгодишните проучвания
Снимка: troyan.bg

Късноантичната крепост край живописното село Дебнево, в района на Троян, се проучва от години. Към момента археолозите са разкрили крепостни стени, жилищни и стопански сгради, както и добре запазени производствени съоръжения.

Находките на територията на крепостта се отнасят към периода на късната античност и Второто българско царство /12-14 век/. Укрепителната система на някогашната твърдина се състои от две паралелно-концентрични стени, снабдени с правоъгълни кули, две порти за коли и една за пешеходци. При североизточната част на крепостта екипът на гл. ас. д-р Стилиян Иванов попада на основите на 17 отделни жилищни и стопански сгради, както и постройки на военни гарнизони.

Стилиян Иванов пред източната крепостна стена на обекта

На хълма Калето са разкрити също така християнски некропол с 145 гроба от времето на царете Иван Александър /1331-1371 г./ и Иван Шишман /1371-1395 г./, както и гробове от 16-17 век.

Изглед към част от разкритите археологически структури

Халколитна каменна брадва /V хил. пр. Хр./, измазано с глина кръгло огнище от периода на късножелязната епоха /IV - III пр. Хр./ както и парчета от съдове и глинени прешлени за вретено са сред най-новите находки това лято.

Част от зид на късноантично помещение в един от проучените сондажи

Непосредствено върху пласта от късножелязната епоха лежат основите на късноантичните градежи на крепостта. Зидовете им са с дебелина 0,70 - 0,80 метра, а откритите на място керамика и медни монети датират от края на 4 - 5 век. Екипът на гл. ас. д-р Стилиян Иванов попада на следи от старобългарско жилище от 9 – 10 век, както и на артефакти от късното средновековие.

Старобългарска ремъчна украса от периода на Първото българско царство

В момента находките се почистват от реставратор, след което ще бъдат предадени във фонд "Археология" към Музея на занаятите в град Троян, за да станат достояние на широката общественост, съобщи БТА.

Съставил: Венета Николова

Снимки: troyan.bg


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Католици, арменци и протестанти празнуват Възкресение Христово

Католиците в България и по свята празнуват Възкресение Христово . Най-голямата католическа общност живее в Пловдивска област и региона на Свищов. В полунощ срещу неделя на 31 март католическите храмове в България се изпълниха с вярващи, а..

публикувано на 31.03.24 в 10:27
Отец Александър Чъкърък

Създаденото от отец Александър Чъкърък в Одрин дава своите плодове

Непосредствено преди избухването на Балканската война 1912-1913 г., българите в района на Одринска Тракия наброявали 410 724 души, по информация на тогавашното Министерство на външните работи на България. С превземането на Одринската крепост на 26..

публикувано на 27.03.24 в 13:05

В България 26 март е Ден на Тракия

26 март е Денят на Тракия – така датата е вписана в официалния български календар през 2006 г., но се чества десетилетия назад във времето. На тази дата през 1913 г. българската армия покорява считаната тогава за "непревземаема" Одринска крепост...

публикувано на 26.03.24 в 13:10