Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иновативна БГ разработка - с престижна европейска награда

Снимка: @EITJumpstarter

Модулно решение за мониторинг и анализ на въздуха, проектирано от българите Димитър Рангелов, Станислав Димитров и Емил Кирилов, зае престижното трето място в категорията Urban Mobility („Градска мобилност“) на едно от най-големите европейски състезания EIT Jumpstarter 2020.

Проектът AIRIO, разработен от тримата българи на базата на изкуствен интелект, спечели и наградата на публиката за най-добър стартъп. Разработката е значително по-ефективна от съществуващите системи за мониторинг на качеството на въздуха. При настоящите станции, покритието за наблюдение достига 17%, а едва 20% от данните се анализират. При AIRIO показателите са съответно 80% и 92 %.

Модулите на AIRIO могат да се поставят върху сгради или превозни средства и да измерват посредством сензорите си нивото на въглероден диоксид, серен диоксид, озон, фини прахови частици, шум и редица други показатели.

Освен да отчита качеството на въздуха, системата може да дава информация и за автомобилния трафик, чрез данните за локацията на превозните средства. Чрез измерването на шума от околните автомобили, може също да анализира къде има задръстване. При съпоставянето на показателите за трафика с тези за замърсяването, AIRIO може да намери и взаимовръзка между тези явления. 

Разработката засича и анализира също така и промишлени замърсявания – както постоянни, в района на големи предприятия, така и инцидентни. Затова тя може да се ползва не само от държавни и общински органи и институции, но и от научни и академични среди. Подходяща е и за изследователски центрове в областта на екологията и частни компании.

Редактор: Дарина Григорова

Снимки: @EITJumpstarter


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Премиерът: Търсим възможности за освобождаване на българските моряци от Galaxy Leader

Премиерът Димитър Главчев и заместник-министърът на външните работи Иван Кондов се срещнаха в Министерския съвет с близки на отвлечените български моряци от кораба Galaxy Leader. Главчев увери, че постоянно се търсят възможности за..

публикувано на 25.04.24 в 20:25

Слънчево време и сняг по планинските върхове в петък

През нощта над западната половина от страната облачността ще се разкъса и намалее до предимно ясно, докато над източната все още ще превалява дъжд.  В петък , 26 април, ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб предимно северен вятър. Минималните..

публикувано на 25.04.24 в 19:25

Окончателно: Либерализацията на електроенергийния пазар се отлага с година

Парламентът окончателно отложи с една година, считано от 1 юли, либерализацията на енергийния пазар. Решението беше взето със 152 гласа "за" - на ГЕРБ-СДС, ДПС, "Възраждане", "БСП за България" и ИТН. 35 депутати от ПП-ДБ се въздържаха, а други 7..

публикувано на 25.04.24 в 19:05