Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български филми и кинохроники от преди 1944 г. вече са достъпни и онлайн

Снимка: архивен кадър от Българската национална филмотека

Интернет потребителите от цял свят вече имат свободен достъп до някои от най-любопитните български архивни ленти, които ще ги върнат почти в зората на кинематографията. Наскоро, във филмовия портал European Film Gateaway, бяха качени 43 наши видео материала, рекламни клипове, както и 33 кинопрегледа, обхващащи периода 1913-1943 г. Но това е само началото. От българската национална филмотека подготвят още архиви. Скоро и те ще станат част от европейския филмов портал, обединяващ над 53000 филмови заглавия и над 600 000 изображения от архивната памет на Стария континент. Платформата е свързана с Europeana – уеб порталa на ЕС, който дава достъп до над 58 милиона дигитализирани произведения на изкуството, книги, артефакти, аудио и видео от цяла Европа.

„Усмивки от миналото“, запечатали някои от най-важните исторически моменти на България, но и кадри от улици и площади на български градове, както и от ежедневието на хора, които отдавна не са сред нас! Българската филмова колекция предлага виртуално пътешествие в историята на 20 век, а подробности дава Росен Спасов, филмов експерт в Българската национална филмотека.

„Нашата селекция включва най-ранния запазен игрален български филм „Любовта е лудост“(1917) на пионера на родното кино Васил Гендов. Можете да видите също запечатаната от камерата зловеща реалност след атентата в църквата „Св. Неделя“ през 1925 г. или разрушенията от бомбардировките над София по време на Втората световна война. Но имаме и малко по-ведри неща! Като например документалния филм „Нашето море“ , който ни връща в 1929 г. и ни показва как са изглеждали градове като Созопол, Несебър, Поморие, р. Ропотамо“.

Документален филм „Нашето море“

На мониторите, като ехо от миналото, оживяват демонстрации на софийската пожарна команда, оглавявана от Юрий Захарчук - любимеца на столичната бохема. Или пък артистичната реклама на прословутото още през 30-те години на ХХ в. Шуменско пиво, създадена с чувство за хумор.

Реклама на Шуменско пиво

Клипът е заснет от Спас Тотев, автор на още един филм от българската колекция, който ни връща в 1940 г., за да ни покаже избора на царица на Лъдженския плаж /в днешен Велинград/. „Виждаме хора, които плажуват, флиртуват с камерата и се забавляват. Разликата с нашето съвремие е осезаема, тъй като нравите тогава са били доста по-строги.“ - разказва Росен Спасов.

А една от най-забележителните ни архивни ленти в онлайн портала, според него, е документалният филм на Александър Жеков „Балканската война”(1912-1913 г.), който дава безпрецедентен поглед към военните действия и към живота в тила. Авторът се приближава с камерата си изключително близо до фронтовата линия – нещо абсолютно забранено според тогавашните военни разпоредби.

Кинопрегледите от периода 1941-1944 г. пък документират военизиращата се реалност на започналата световна война и променящия се бит на хората. Официалните хроники запечатват още цар Борис III, Богдан Филов и други наши и чуждестранни политици.

Кинопрегледите компилират актуални новини от живота в страната. Те са заснети от фондация „Българско дело“ най-общо казано с пропагандни цели. Но в тях има и много натурален живот, такъв, какъвто го е видяла камерата. Тези кинопрегледи се прожектирали в старите киносалони, преди излъчването на основния филм и са имали ролята на днешните новини - едни  8-10 мин клипчета с актуална информация за случващото се в страната и света, точно както са в момента кратките новинарски емисии“- разказва Росен.

Уникалните съкровища от филмовото културно наследство на България са достъпни за потребители на платформата ТУК.

Дори в момента три от българските ленти оглавяват класацията за най-посещавани публикации.

Снимки: архивни кадри от Българската национална филмотека

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Сухо" на мексиканките Астрид Рондеро и Фернанда Валадес с голямата награда на СФФ

На церемония в Националния дворец на културата в София бяха връчени наградите на 28-ия Международен филмов фестивал "София Филм Фест".  Филмът "Сухо" на мексиканските режисьорки Астрид Рондеро и Фернанда Валадес спечели голямата награда на "София..

публикувано на 24.03.24 в 08:17

"От вестника до музея" – карикатурите от социализма, събрани в една изложба

Опит за реконструкция на карикатурния жанр в условията на тоталитарната система на управление в България между 1944 и 1989г. прави изложбата "От вестника до музея", която вече пети месец привлича посетители в Музея на изкуството от периода на..

публикувано на 23.03.24 в 03:55

Алек Попов вече е сред небесните класици

На 58 години си отиде писателят Алек Попов, съобщиха от Българската академия на науките (БАН). Авторът на "Мисия Лондон", "Черната кутия", "Митология на прехода", "Сестри Палавееви", "Мисия Туран" и др. произведения е починал на 22 март...

публикувано на 22.03.24 в 13:45