Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Книга вместо картичка – красив жест с кауза

Едва 10-15% от книгите достигат до българите онлайн

Снимка: Pixabay

Трепетното очакване на предстоящите светли празници завладява съзнанието ни, а най-популярните ключови думи в интернет търсачката стават „идеи за подаръци“. С изтеклите си 11 месеца, 2020 доказа, че е по-различна от всяка друга, а това неминуемо ще се отрази и върху усещането, с което празнуваме отиващата си година. Новите по-строги противоепидемични мерки, които са в сила поне до 21 декември, ще уталожат желанието както за различни фирмени партита, така и за традиционното предколедно пазаруване. Макар търговските обекти извън моловете да остават отворени, някои сегменти от търговията със сигурност ще претърпят загуби.

В интервю за БНР, председателят на Управителния съвет на Асоциация „Българска книга” Велизара Добрева посочи, че настоящият частичен локдаун ще се отрази негативно върху търговията с книги:

„Съгласни сме, че сме в условия на пандемия, но книгата трябва да  продължи да стига до хората, дори в условия на пълна изолация. Така, както хората имат нужда от храна и лекарства в момента, по същия начин имат нужда и да четат.”

По думите ѝ, у нас наблюдаваме следната специфика в поведението на читателите:

Основният канал, по който книгите достигат до своите читатели е чрез книжарниците. Всички говорим за онлайн търговия, но реалността в страната е, че едва 10-15% от книгите достигат до хората онлайн.”

И все пак не се отказвайте от възможността за предстоящите празници да подарите книга или попълните библиотеката си с нови заглавия.

„Защото чрез книгите можем да подарим вяра, надежда или просто хубава история, с която да избягаме за малко от тревогите на ежедневието и неспокойните ни мисли – категорична е издателят Виктория Бисерова.

По думите ѝ книгата се нарежда в средния ценови клас на възможни подаръци. Стандартно у нас те струват около 15-20 лева и за тези пари можем да подарим някоя ценна книга, която да ни служи дълго време. Освен това „книгата може да бъде избирана и подарявана като картичка, защото заглавието понякога е толкова силно, че може да отправи послание“. Виктория Бисерова е вдъхновител и двигател на кампанията „Купи 1 книга“, стимулираща четенето сред децата. Чрез нея обаче, тя отправя и призив за подкрепа на хората, посветили живота си на книгите:

„Зад създаването на един том стоят не само автори, издатели и търговци, но и художници, страньори, печатари, редактори, които работят, за да може тя да достигне до нас. Най-често те не са на трудови договори към издателствата и затова за тях тези месеци бяха много трудни.”

При първата вълна на Covid-19 през пролетта, 30% от собствениците на издателства и книжарници са били принудени да намалят служителите си и едва 72% частично са успели да възстановят дейността си след това. Тежкият удар върху книжния бизнес е довел до спад в продажбите на книги между 50 и 70 на сто, показват данните на Асоциация „Българска книга”.

„Ако една творческа индустрия не получава правомерно заплащане за своя труд, крайният продукт не е достатъчно добър и малко по-малко хората, посветени на този тип творчество се обезверяват и започват да изчезват”-  обяснява и Велизара Добрева.

Кампанията „Купи 1 книга“, освен да стимулира четенето сред подрастващите, се стреми и да подпомогне книжния пазар. След изданията си през април и септември, сега тя ще се състои за трети път тази година. Браншът трансформира посланието в: „Купи 1 книга. Подари я за Коледа“. Издателите наричат това подарък с кауза и със смисъл, защото вярват, че книгата си остава най-стойностният и непреходен подарък, който носи обич, топлина и уют.

Редактор: Йоан Колев

Снимки: архив

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Българският вируоз Марио Хосен солист ще изпълни импровизации за цигулка в Скопие

Концерт на свещи ще има на 12 април македонският камерен оркестър Профундис със световноизвестния български цигулар Марио Хосен, под диригентството на Гюргица Дашич. Концертът във Филхармонията на Северна Македония се прави със съдействието на Българския..

публикувано на 12.04.24 в 15:37

Зеленият път на културата

Повече от 30 артисти и експерти от сферата на изпълнителските изкуства и екологията от няколко държави от Централна и Югоизточна Европа - Босна и Херцеговина, България, Полша, Унгария, Северна Македония, Сърбия, Хърватия и Черна гора - пристигнаха в..

публикувано на 10.04.24 в 15:20

Българка организира международна изложба за правата на жените в Прага

Над 20 жени са убити от мъже от близкото им обкръжение в България през 2023 година, а регистрираните случаи на домашно насилие са били 1359 спрямо 749 през 2022 г.. "81,4% е увеличението на проявите на агресия в домашни условия през миналата..

публикувано на 10.04.24 в 12:55