Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Книга вместо картичка – красив жест с кауза

Едва 10-15% от книгите достигат до българите онлайн

Снимка: Pixabay

Трепетното очакване на предстоящите светли празници завладява съзнанието ни, а най-популярните ключови думи в интернет търсачката стават „идеи за подаръци“. С изтеклите си 11 месеца, 2020 доказа, че е по-различна от всяка друга, а това неминуемо ще се отрази и върху усещането, с което празнуваме отиващата си година. Новите по-строги противоепидемични мерки, които са в сила поне до 21 декември, ще уталожат желанието както за различни фирмени партита, така и за традиционното предколедно пазаруване. Макар търговските обекти извън моловете да остават отворени, някои сегменти от търговията със сигурност ще претърпят загуби.

В интервю за БНР, председателят на Управителния съвет на Асоциация „Българска книга” Велизара Добрева посочи, че настоящият частичен локдаун ще се отрази негативно върху търговията с книги:

„Съгласни сме, че сме в условия на пандемия, но книгата трябва да  продължи да стига до хората, дори в условия на пълна изолация. Така, както хората имат нужда от храна и лекарства в момента, по същия начин имат нужда и да четат.”

По думите ѝ, у нас наблюдаваме следната специфика в поведението на читателите:

Основният канал, по който книгите достигат до своите читатели е чрез книжарниците. Всички говорим за онлайн търговия, но реалността в страната е, че едва 10-15% от книгите достигат до хората онлайн.”

И все пак не се отказвайте от възможността за предстоящите празници да подарите книга или попълните библиотеката си с нови заглавия.

„Защото чрез книгите можем да подарим вяра, надежда или просто хубава история, с която да избягаме за малко от тревогите на ежедневието и неспокойните ни мисли – категорична е издателят Виктория Бисерова.

По думите ѝ книгата се нарежда в средния ценови клас на възможни подаръци. Стандартно у нас те струват около 15-20 лева и за тези пари можем да подарим някоя ценна книга, която да ни служи дълго време. Освен това „книгата може да бъде избирана и подарявана като картичка, защото заглавието понякога е толкова силно, че може да отправи послание“. Виктория Бисерова е вдъхновител и двигател на кампанията „Купи 1 книга“, стимулираща четенето сред децата. Чрез нея обаче, тя отправя и призив за подкрепа на хората, посветили живота си на книгите:

„Зад създаването на един том стоят не само автори, издатели и търговци, но и художници, страньори, печатари, редактори, които работят, за да може тя да достигне до нас. Най-често те не са на трудови договори към издателствата и затова за тях тези месеци бяха много трудни.”

При първата вълна на Covid-19 през пролетта, 30% от собствениците на издателства и книжарници са били принудени да намалят служителите си и едва 72% частично са успели да възстановят дейността си след това. Тежкият удар върху книжния бизнес е довел до спад в продажбите на книги между 50 и 70 на сто, показват данните на Асоциация „Българска книга”.

„Ако една творческа индустрия не получава правомерно заплащане за своя труд, крайният продукт не е достатъчно добър и малко по-малко хората, посветени на този тип творчество се обезверяват и започват да изчезват”-  обяснява и Велизара Добрева.

Кампанията „Купи 1 книга“, освен да стимулира четенето сред подрастващите, се стреми и да подпомогне книжния пазар. След изданията си през април и септември, сега тя ще се състои за трети път тази година. Браншът трансформира посланието в: „Купи 1 книга. Подари я за Коледа“. Издателите наричат това подарък с кауза и със смисъл, защото вярват, че книгата си остава най-стойностният и непреходен подарък, който носи обич, топлина и уют.

Редактор: Йоан Колев

Снимки: архив

Още от категорията

„Часословец“ от 1566 г. на Яков Крайков

Отбелязваме Световния ден на книгата

На 23 април светът отбелязва Деня на книгата и авторското право. Това става по решение на ЮНЕСКО от 1995 г. В България се издават около 10 хиляди книги годишно, показват данни на НСИ. Интересно е да се отбележи, че първата българска печатна..

публикувано на 23.04.21 в 06:00

„Спектакъл за двама“ … и дебют за трима млади творци

„Спектакъл за двама“ е театрално представление по „Вик“ или „Пиеса за двама“ на Тенеси Уилямс. „ Избрах за своя дебют тази пиеса, защото в нея се разглежда темата за страха, която винаги е занимавала творците, а днес е особено актуална. Помнейки..

публикувано на 22.04.21 в 12:25

Испанско кино и литература до 29 април в София

За поредна година, Институт Сервантес-София става партньор на филмовия фестивал за документално кино Master  of  Art  – единственият в Източна Европа международен форум за документални филми за изкуство. „ Master of Art не е само филмов фестивал,..

публикувано на 22.04.21 в 08:05
/de/tourism/listight">