Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Книга вместо картичка – красив жест с кауза

Едва 10-15% от книгите достигат до българите онлайн

Снимка: Pixabay

Трепетното очакване на предстоящите светли празници завладява съзнанието ни, а най-популярните ключови думи в интернет търсачката стават „идеи за подаръци“. С изтеклите си 11 месеца, 2020 доказа, че е по-различна от всяка друга, а това неминуемо ще се отрази и върху усещането, с което празнуваме отиващата си година. Новите по-строги противоепидемични мерки, които са в сила поне до 21 декември, ще уталожат желанието както за различни фирмени партита, така и за традиционното предколедно пазаруване. Макар търговските обекти извън моловете да остават отворени, някои сегменти от търговията със сигурност ще претърпят загуби.

В интервю за БНР, председателят на Управителния съвет на Асоциация „Българска книга” Велизара Добрева посочи, че настоящият частичен локдаун ще се отрази негативно върху търговията с книги:

„Съгласни сме, че сме в условия на пандемия, но книгата трябва да  продължи да стига до хората, дори в условия на пълна изолация. Така, както хората имат нужда от храна и лекарства в момента, по същия начин имат нужда и да четат.”

По думите ѝ, у нас наблюдаваме следната специфика в поведението на читателите:

Основният канал, по който книгите достигат до своите читатели е чрез книжарниците. Всички говорим за онлайн търговия, но реалността в страната е, че едва 10-15% от книгите достигат до хората онлайн.”

И все пак не се отказвайте от възможността за предстоящите празници да подарите книга или попълните библиотеката си с нови заглавия.

„Защото чрез книгите можем да подарим вяра, надежда или просто хубава история, с която да избягаме за малко от тревогите на ежедневието и неспокойните ни мисли – категорична е издателят Виктория Бисерова.

По думите ѝ книгата се нарежда в средния ценови клас на възможни подаръци. Стандартно у нас те струват около 15-20 лева и за тези пари можем да подарим някоя ценна книга, която да ни служи дълго време. Освен това „книгата може да бъде избирана и подарявана като картичка, защото заглавието понякога е толкова силно, че може да отправи послание“. Виктория Бисерова е вдъхновител и двигател на кампанията „Купи 1 книга“, стимулираща четенето сред децата. Чрез нея обаче, тя отправя и призив за подкрепа на хората, посветили живота си на книгите:

„Зад създаването на един том стоят не само автори, издатели и търговци, но и художници, страньори, печатари, редактори, които работят, за да може тя да достигне до нас. Най-често те не са на трудови договори към издателствата и затова за тях тези месеци бяха много трудни.”

При първата вълна на Covid-19 през пролетта, 30% от собствениците на издателства и книжарници са били принудени да намалят служителите си и едва 72% частично са успели да възстановят дейността си след това. Тежкият удар върху книжния бизнес е довел до спад в продажбите на книги между 50 и 70 на сто, показват данните на Асоциация „Българска книга”.

„Ако една творческа индустрия не получава правомерно заплащане за своя труд, крайният продукт не е достатъчно добър и малко по-малко хората, посветени на този тип творчество се обезверяват и започват да изчезват”-  обяснява и Велизара Добрева.

Кампанията „Купи 1 книга“, освен да стимулира четенето сред подрастващите, се стреми и да подпомогне книжния пазар. След изданията си през април и септември, сега тя ще се състои за трети път тази година. Браншът трансформира посланието в: „Купи 1 книга. Подари я за Коледа“. Издателите наричат това подарък с кауза и със смисъл, защото вярват, че книгата си остава най-стойностният и непреходен подарък, който носи обич, топлина и уют.

Редактор: Йоан Колев

Снимки: архив

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Персонажи от българския театър представя галерия "България" в Рим

"Нощни персонажи" – така е наречена експозицията, посветена на българския театър, която ще бъде представена на 23 март в историческия център на Рим. Изложбата е един от най-забележителните проекти, които свързваме с европейската инициатива "Нощ на..

публикувано на 22.03.24 в 06:25

"Пътешествието на българските книги" в Париж, Страсбург и Лион

В Париж на 25 март от 18:30 часа местно време стартира третото издание на кампанията "Пътешествието на българските книги", популяризираща съвременната българска литература във Франция. Това ще бъде литературна среща, която ще се проведе в "360..

публикувано на 20.03.24 в 21:30

Представят българския превод на романа "Адамовото ребро" от македонската писателка Оливера Николова

В Културно-информационния център на Република Северна Македония в София ще бъде представен романът "Адамовото ребро" от Оливера Николова. Книгата, която излезе от печат тази година, в издание на Издателство "Изида", ще бъде представена тази вечер в..

публикувано на 20.03.24 в 15:22