Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Когато птицата полети, а конят препуска с вятъра – тогава се ражда изкуство

4
Снимка: Facebook /Plamen Kostov - ART

Изкуството борави с инструментите на хармонията или на провокацията, понякога и на двете. А в съвременното изкуството провокациите често добиват изкривени дори гротескни форми. Те привличат вниманието, но не винаги могат да пробудят душата на човека, така както когато изкуството отразява красотата и хармонията в нашия свят. Тези и други мисли навява творчеството на двама млади български художници, с които ви среща Радио България.


С вдъхновение от формите, цветовете и светлосенките в природата рисуват картините си Петя Пеева и Пламен Костов. Творбите им са като ефирен отпечатък на живата и неживата природа върху бялото платно. Още от пръв поглед долавяш живот, птицата е разперила криле, конят препуска с вятъра, зрелият плод сякаш е току-що нарязан и съблазнява окото със своята сладост. В разговор с художниците разбираме, че за да постигнат успехът, са им били нужди години на труд и надграждане на идеи, техники, житейски възгледи… „В момента в изобразителното изкуство няма конкретно нещо, което да е модерно. Всичко се използва, стига да е направено с мярка и талант “ – това казва Пламен Костов за артистичния си тандем с Петя Пеева. В началото на ноември т.г. те откриха първата си изложба в София, озаглавена „Заедно“, не само за да демонстрират творческия си тандем:

„Идеята е доста по-мащабна на самата думичка – казва Петя Пеева. – Иска ми се хората да бъдат по-единни, да са в хармония с природата и с хубави емоции. Посланието ни е да се обединим, защото наблюдавам как се отчуждаваме. Когато хората споделят, че се изпълват с добро настроение от картините ни и от тяхната жизненост, усещаме, че сме изпълнили мисията си. Иска ни се да провокираме добро настроение и живот в дома на всеки.

В творчеството ми няма конкретна тема. Това е животът като цяло. Много е лесно да виждаш тъмното, мрачното. Затова предпочитам да акцентирам на красотата. Рисуваме заедно, всяка картина минава през погледа на другия. Често се критикуваме, но и се подкрепяме. Работим и живеем повече от 15 години заедно. “

Петя и Пламен са завършили Великотърновския университет, специалност живопис. Техни картини могат да се видят на доста места в страната, предимно Велико Търново, Стара Загора, София, но също така и в Норвегия, Канада, Русия Гърция и на много още места.

„Не ни липсваше вдъхновение тази година на социална изолация. Когато сме сред природата, това ни вдъхновява и ни зарежда с идеи – казва Пламен Колев. – Предимно рисувам коне, но харесвам и птици, пейзажи, различните настроения, които носят.  Имаме любими художници, които харесваме и следим в социалните мрежи. Аз съм израснал с картини на Левитан, на Айвазовски и мисля, че почти няма човек, който да не ги харесва. И сега има много добри руски автори, особено които рисуват с акварел, на които се възхищавам, макар аз да ползвам основно акрилни бои.

Роден съм в Русия, моята майка е от там, а баща ми е българин. Повечето време от живота си съм прекарал в България, но съм закърмен и с културата на руската страната. Свързвам я с моето детство, с едни прекрасни снежни зими, много приятели и колкото и странно да звучи, с много топлина. В България, като автор и художник най-много ме вълнува българското село, българския традиционен начин на живот. Харесвам обикновените възрастни хора, каруците, кокошките, къщите и всичко, характерно за бита. Аз съм живял в Мъглиж, който е малък град и тези неща са ми познати и мили. Това обичам да рисувам и с бита на село свързвам красивото около нас.” 

Снимки: Facebook /Plamen Kostov - ART, sofia-art-galleries.com

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Димитри Никола Пандовски от Корча: "Ние сме българи и нищо друго!"

Редом с историко-географските области Гора и Голо бърдо, с компактно запазено българско население е и югоизточната част на Албания. Макар икономическата миграция в последните години и тук да е оказала негативното си влияние, българите в района на..

публикувано на 04.03.24 в 12:38

Д-р Евгения Вукадинова от Рим – здравеопазването ни е много комерсиализирано и това вреди на имиджа на България

В Италия пристига заедно с приятеля си уж за две седмици, без да подозира, че съдбата има други планове за нея. Днес, 30 години по-късно, д-р Евгения Вукадинова отдавна се е разделила с партньора си, има 24 годишна дъщеря и е все още в Рим, където е..

публикувано на 27.02.24 в 19:55
Славчо Пеев

Отиде си обичаният актьор Славчо Пеев

Почина известният и обичан български актьор и режисьор Славчо (Светослав) Пеев, съобщи директорът на Сатиричния театър Калин Сърменов. "Благодаря за смислените мигове. Аплодисменти и поклон!", написа Сърменов в профила си във Фейсбук. Славчо Пеев е роден..

публикувано на 27.02.24 в 17:25