Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По съседски: Събития с балкански адрес

По-важните акценти от региона в седмицата 30 ноември - 4 декември 2020 г.

Мнозинството от турците се боят от Covid ваксините

51% от населението на Турция не се доверява на ваксините срещу Covid-19, сочи социологическо  проучване на  агенция "ANDY-AR".  14% от анкетираните са отговорили, че не се нуждаят от ваксиниране. Други 14% са отговорили, че се страхуват и по тази причина няма да се ваксинират. Според експерти, за да бъде спряно разпространението на епидемията в Турция, която през последните няколко седмици застрашава с колапс здравната система на страната, трябва да бъдат ваксинирани поне 60% от населението. Турският министър на здравеопазването Фахреттин Коджа заяви, че ваксинациите в Турция ще започнат на 11 декември.  Според същото проучване 43% от турците са на мнение, че най-надеждна ще бъде турската ваксина, предаде БТА.

На 6 декември румънците ще гласуват за парламент

За 6 декември са насрочени парламентарните избори в Румъния. За да могат да се присъединят към изборния процес и румънците в чужбина, румънското Министерство на външните работи организира 748 избирателни секции извън пределите на страната. Те сас 331 повече от 2016 г., когато в чужбина имаше 417 секции, съобщи Agerpres. Както секциите в страната, те отговарят на всички мерки срещу заразяване с Covid-19. Най-много са румънските избирателни секции в Испания – 140, и Италия - 137. За удобство на избирателите, секциите в чужбина ще работят два дни - на 5 и 6 декември. Според социолозите управляващата дясна Национално-либерална партия ще вземе над 28% от гласовете, опозиционните социалдемократи ще имат около 24%. Третата е реформистката партия Съюз за спасение на Румъния-ПЛЮС с 18%, предаде БТА.

Няма шанс до края на 2020 г. Сърбия да отвори нова глава в преговорите с ЕС

Сърбия няма да отвори до края на годината нито една нова глава в преговорите за членство в ЕС, защото много страни от общността смятат, че властите в Белград, въпреки обещанията, не са осъществили необходимите реформи в ключовите области. В Брюксел са недоволни от  липсата на напредък в областите за върховенство на закона, независимостта на правосъдието и свободата на изразяване, предаде Beta News Agency. Източници в Еврокомисията и в Съвета на министрите на ЕС обясниха за агенцията, че последните дискусии преди срещата на лидерите на ЕС показват, че няма вероятност да се вземе решение за отваряне на поне една нова глава, нещо, което преди се смяташе за възможно.

Скопие не иска „пътната карта” с България да е в преговорната рамка за ЕС

Правителството на Северна Македония смята, че "пътната карта" за изпълнение на Договора за приятелство и добросъседство с България, за която настоява София, трябва да бъде извън преговорната рамка с ЕС. Това заяви правителственият говорител Душко Арсовски, цитиран от МИА. Арсовски каза, че в момента по настояване на България се преговаря за Коридор №8, ускоряване на работата на Смесената историческа комисия, спиране на езика на омразата и др. теми. "Всичко това е в посока към създаване на доверие в процеса. Договорът е сериозен документ и няма нужда от нов договор или анекс. Всичко, което трябва да се направи, е да се дообясни и детайлизира в някакъв съпровождащ документ. В тази насока е и пътната карта“, допълваАрсовски.

Черна гора и Сърбия спорят за историята след 1918 г.

Министерството на външните работи в Подгорица обяви за персона нон грата посланика на Сърбия Владимир Божович. Поводът е негово изявление, че Великата народна скупщина от 1918 г., известна още като Подгоричката скупщина, е изразила свободната воля на черногорския народ да се обедини със Сърбия. Според настоящото черногорско правителство събитието отпреди 102 години незаконно отнема черногорския суверенитет. Черна гора е единствената страна победителка в Първата световна война, която след края на конфликта изчезва. Скандалът се разгоря дни преди новият черногорски парламент да излъчи коалиционното правителство на Здравко Кривокапич, което заяви готовност да подобри отношенията с Белград.

Посланикът на САЩ в Атина приветства поръчката на F-35 от Гърция

Приветстваме решението на Гърция да придобие американски изтребители F-35 за своите военновъздушни сили, заяви посланикът на САЩ в Атина Джефри Паят. „Сигнализирахме, че подкрепяме доставките и работим в тясно сътрудничество по бъдеща програма за придобиване, която ще подобри отбранителните способности на Гърция, ще осигури оперативна съвместимост с въоръжените сили на САЩ и ще подобри регионалната стабилност“, каза Паят. Дипломатът допълни, че придобиването на самолета е „многогодишен процес, който естествено ще надгражда успехите, реализирани в гръцката програма за модернизиране на F-16 Viper", предаде БГНЕС.

Съставил: Иво Иванов

Снимки: ЕПА/БГНЕС и архив

Още от категорията

Завърнаха се моряците от екипажа на освободения кораб „Руен“

Петимата моряци от отвлечения, през декември край Сомалия, кораб "Руен", който беше освободен от индийския боен флот преди 9 дни, се завърнаха във Варна. Те се прибраха с полет от Оман през Турция. От Параходство "Български морски флот" потвърдиха, че..

публикувано на 26.03.24 в 10:15

Във вторник - пролетни температури, но с валежи от дъжд и сняг по планините

След временното намаление на облачността, от югозапад ще започне ново увеличение. Северозападният вятър ще отслабне, в Западна България ще стихне. Минималните температури ще бъдат между минус 1° и 4°, в София – около минус 1°, като на места в..

публикувано на 25.03.24 в 20:05

С 10% са се повишили цените на жилищата в България за година

През четвъртото тримесечие на 2023 г. цените на жилищата в България са се увеличили с 10.1% в сравнение с четвъртото тримесечие на 2022 г., като 10,5% е ръстът на цените на новите жилища, а 9,8% - на съществуващите. Това показват изнесени днес..

публикувано на 25.03.24 в 16:30