Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няма напредък по спорните исторически въпроси със Северна Македония

Двамата съпредседатели на Съвместната комисия проф. Ангел Димитров и проф. Драги Георгиев
Снимка: БГНЕС-архив

11 среща на Съвместната експертна комисия по историческите въпроси между България и Република Северна Македония, създадена в изпълнение на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между двете страни, приключи без резултат. 

Двамата съпредседатели на комисията проф. Ангел Димитров и проф. Драги Георгиев изразиха ключовите различия между историците от София и Скопие, станали основна причина България да блокира началото на преговорите на Македония за членство в Европейския съюз. 

Според проф. Ангел Димитров важна стъпка към изчистване на разногласията е историците в Северна Македония да направят самокритичен анализ на югославското минало на страната. Като пример за противоречията проф. Димитров посочи, че след осмата среща на Съвместната експертна комисия историците от Северна Македония престават да подписват протоколите, като отказват да приемат българското тълкуване на понятието "македонски".  

"Блокирайки подписването на протоколите на последните две срещи, поставя под съмнение нашата работа - подчерта проф. Димитров и допълни: - Без документ, който ясно да отразява какви дискусии са водени и какви решения са взети, нещата стават несигурни и показват нежелание да се работи по-ефективно". 

От своя страна проф. Драги Георгиев определи дискусията като многослойна, но и като безрезултатна. Въпросът остава отворен до следващата седмица, когато Комисията ще се събере отново онлайн.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ремонт на служебния кабинет предлага премиерът Димитър Главчев

Броени дни след полагането на клетва на министрите от служебния кабинет, премиерът Димитър Главчев предложи персонални промени в състава на Министерския съвет. Първата се отнася до Министерството на външните работи. Мотивирано с нуждата от..

публикувано на 16.04.24 в 16:45

Антъни Блинкен: Съюзниците в Черно море могат да разчитат на САЩ

Инвестицията в сигурността на Черно море ще гарантира мира и свободата в регионален план и Европа. България подкрепя мирната формула на украинския президент Володимир Зеленески и ще участва в мирната конференция на високо равнище за Украйна в през..

публикувано на 15.04.24 в 11:52

България и Украйна домакинстват конференция, посветена на сигурността в Черно море

България и Украйна ще бъдат съвместен домакин на Втората конференция, посветена на сигурността в Черно море, в рамките на Международната Кримска платформа. Форумът е организиран от българските и от украинските министерства на външните работи и на..

публикувано на 15.04.24 в 06:00