Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сovid-19 в България: Ден 275

Снимка: архив

Има шанс да отворят отварят детските градини и ясли след 14 декември
Ако към 14 декември броят на заразените с коронавирус намалее, ще бъдат отворени детските градини и яслите, а от 21 декември - и затворените бизнеси. Това обяви премиерът Бойко Борисов при посещението си в малко производствено предприятие за тестени изделия в село Цалапица, Пловдивско, без да посочва необходимата граница за спад на случаите. 

Според Борисов най-добрата антикризисна мярка е отварянето на икономиката. По думите му, през следващите 6 месеца се очаква тежка икономическа криза. „Практиката да се дават пари за запазване на работниците е хубава, но трябва да има край“, заяви премиерът. Той обяви, че от началото на пандемията досега на бизнеса са изплатени 1,1 милиарда лева.

Министърът на здравеопазването очаква списъците на желаещите да се ваксинират медици
До четвъртък, 10 декември, директорите на шестте регионални здравни инспекции, отговарящи за организацията по ваксинирането, трябва да изготвят списъците на желаещите да се ваксинират медици. Това съобщи здравният министър проф. Костадин Ангелов след среща с директорите на здравните инспекции. „Имаме готовност да отворим детските градини и ясли на 14 декември, но още е рано да говорим за отваряне на всичко от 21 декември. Важната седмица, която трябва да анализираме е от 14 декември нататък“,каза още министърът.

Всички помещения, в които ще се поставят хладилници за ваксините, ще бъдат пригодени. Отделни малки хладилници ще бъдат на разположение на мобилните екипи, обясни проф.Ангелов и добави, че училищните лекари също ще имат необходимите условия, за да съхраняват ваксините.

Проф. Коста Костов: Науката се поддаде на влиянието на политиците и уплашеното общество
„Хората над 40 години и рисковите групи е добре да се ваксинират срещу Covid-19. За младите хора с устойчива имунна система ползата от ваксината е съмнителна“- заяви пред БНР пулмологът проф. Коста Костов. Според него, науката се е оставила да бъде подвластна на политиците и обществения натиск, породен от страха на хората:

„Сега науката се постави в услуга на политиците и уплашеното общество, принудиха я да направи неща, които обичайно не се случват. Немислимо е да се пускат в обращение медикаменти или ваксини, без да са преминали всички изпитания, без световната експертна общност да си е казала думата и да е минало достатъчно време, за да се проследят страничните ефекти. Но с това не искам да демотивирам хората да се ваксинират, аз самият ще го направя“. Цялото интервю за БНР чуйте ТУК.

Обявите за работа през ноември са намалели с 20%
След оптимистичните данни от август и септември, когато предложенията за работа доближиха нивата си от преди пандемията, с разлика от 7%, през последните два месеца отново се наблюдава спад. Само през ноември предложенията са намалели с 20%, а в сравнение със същия период на миналата година са се свили с 40 на сто. Спрямо февруари обявите са с 36% по-малко.

За първи път от началото на кризата, в България се отчита спад на предложенията във всички сектори, дори в традиционно процъфтяващата ITиндустрия. Най-засегнат остава секторът„хотелиерство и ресторантьорство“, със спад от 56 на сто, следван от „търговия и продажби“ и „логистика“. Във всяка от големите области у нас броят на предложенията за работа е намалял с приблизително 1/5.

Заразените с Covid-19 в България са 577
Новите случаи на Covid-19 в България са 577, показват данните на Единния информационен портал за последното денонощие. От направените 1424 PCR тестове, 40 % са положителни. Общо 7000 пациенти с Covid-19 са болница, от които 516 са в интензивни отделения. 

Изписаните от Covid- отделения са 1573 души, а 68 пациенти са починали.

В болницата в Девня вече функционира Covid отделение
Осигурена е необходимата апаратура и персонал, съобщи областният управител на Варненска област Стоян Пасев. Лечебното заведение предоставя 24 легла за пациенти с коронавирус, обясни кметът на Девня Свилен Шитов. По думите му, заболеваемостта от Covid в общината е ниска, а преболедувалите общински служители вече са се върнали на работа. Повече чуйте от репортажа на Даниела Стойнова.

Половината от Covid леглата в болниците в Ловешка област са свободни
Диагностицираните за последното денонощие са само четирима.По информация от РЗИ в Ловеч общо диагностицираните с коронавирус в областта са 1609. Активни в момента са 558. 111 от тях са на болнично лечение, което означава, че половината от определените 220 легла за пациенти с коронавирус в лечебните заведения в Ловешка област са свободни.На домашно лечение и изолация са близо 450 заразени, починалите от коронавирус от началото на пандемията са 80, съобщи кореспондентът на БНР Пламен Христов.

70 медици в област Велико Търново са с Covid-19
В борбата със заболяването се включиха студенти доброволци. 26 лекари, 29 медицински сестри и още 15 медицински лица в област Велико Търново са с Covid-19. Заболяването отне живота на 64-годишен общопрактикуващ лекар от Павликени. В болниците в областта масово местата на болните медици се заемат от студенти по медицина. „На нощни смени сме по двама студенти. Помагаме с визитацията, също така и на сестрите, защото липса има огромна откъм сестри”- разказа третокурсничката Симона Минкова от Медицинския университет в Плавен, която се грижи за пациенти с коронавирус в болницата в Свищов и в Кардиологичната болница в Плевен, информира кореспондентът на БНР Здравка Маслянкова.

Всичко по-важно за Covid-19, на български език, можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса. 

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уеб сайта на Радио България.

Редактор: Йоан Колев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 18 април 2024 г.

В „България днес“ на 18 април, Световен ден на радиолюбителите, разговаряме с Виктор Маринов, отдаден на радиото от 1977 г., след това се спираме на конвенционалните форми на журналистиката и въпроса доколко те намират отклик у младата публика в контекста..

публикувано на 18.04.24 в 19:00

България днес - 17 април 2024 г.

На 17 април в „България днес“ ви срещаме с Бледар Алтерзиу – млад човек от българското национално малицнство в Албания, завършил у нас и реализиращ се бе си в общинската администрация на албанския град Елбасан. С него разговаряме за основните..

публикувано на 17.04.24 в 19:00

България днес - 16 април 2024 г.

В "България днес" на 16 април припомняме историческия факт по приемането на Търновската конституция, от който се навършват 145 години. Разказваме за работата на Българското училище за роден език в Будапеща и ролята на унгарската държава в..

публикувано на 16.04.24 в 19:00