Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доброволци посрещат студентския си празник в Covid отделенията на болниците

Снимка: БГНЕС

Все още залягащи над учебниците, без диплома и практика, студенти по медицина застанаха на първа линия в болниците, за да отменят заболелите от коронавирус лекари и медицински сестри. Сблъсквайки се с първите си професионални предизвикателства, при това на непознат за световната наука терен – така бъдещите медици посрещат днешния студентски празник.

Третокурсничката Симона Минкова от Медицинския университет в Плевен чува в новините по радиото за нуждата от медицински специалисти в общинската болница в Свищов. “Нямаше как да остана безразлична, тъй като това е болницата, в която съм родена”, казва тя пред БНР. И вече втора седмица пътува между лечебните заведения в Свищов и Плевен, където също помага като доброволец в Ковид отделенията.

Имах четири нощни смени в Свищов, а на следващия ден бях нощна в Плевен, но знаех, че няма да има много почивни дни и бях готова да поема този риск”, продължава тя.

В Свищовската болница, където не достигат медиците за пациенти с коронавирус, петима студенти се грижат за болните.

В карловската болница също няма достатъчно лекари и медицински сестри, а и част от тях са заразени с Covid-19. Затова и посрещат с отворени обятия тримата студенти по медицина.

24-годишната Лилия всеки ден пътува по 120 км между Пловдив и Карлово, за да поеме дванайсетчасовите дежурства в препълненото Ковид отделение. Най-малкия пациент, на когото е помогнала, е шестмесечно бебе.

Сутрин минавам на визитация, пускам системи, включвам антибиотици, слагам абокати”, обяснява тя пред Нова ТВ.

Работата е интензивна, но с много усилия успяваме да поддържаме положението под контрол”, добавя Венцислав, който е пристигнал в балканското градче чак от Варна с идеята да помогне на медиците и болните и да натрупа опит.

На прага да направим първа крачка към преодоляването на епидемията с идването на ваксините, положението в болниците остава изключително тежко. И всяка протегната ръка е добре дошла. Студентите по медицина, които се отзоваха на призива да застанат най-отпред в борбата с коронавируса, едва ли довечера ще празнуват. Но със сигурност на всеки следващ 8 декември ще си спомнят как им се е наложило за един ден да пораснат и да поемат отговорност наравно с професионалистите, в които един ден благодарение на своите смелост и самоотверженост ще се превърнат.

Редактор: Диана Цанкова

Снимки: БГНЕС и nova.bg


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Завърнаха се моряците от екипажа на освободения кораб „Руен“

Петимата моряци от отвлечения, през декември край Сомалия, кораб "Руен", който беше освободен от индийския боен флот преди 9 дни, се завърнаха във Варна. Те се прибраха с полет от Оман през Турция. От Параходство "Български морски флот" потвърдиха, че..

публикувано на 26.03.24 в 10:15

Във вторник - пролетни температури, но с валежи от дъжд и сняг по планините

След временното намаление на облачността, от югозапад ще започне ново увеличение. Северозападният вятър ще отслабне, в Западна България ще стихне. Минималните температури ще бъдат между минус 1° и 4°, в София – около минус 1°, като на места в..

публикувано на 25.03.24 в 20:05

С 10% са се повишили цените на жилищата в България за година

През четвъртото тримесечие на 2023 г. цените на жилищата в България са се увеличили с 10.1% в сравнение с четвъртото тримесечие на 2022 г., като 10,5% е ръстът на цените на новите жилища, а 9,8% - на съществуващите. Това показват изнесени днес..

публикувано на 25.03.24 в 16:30