Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доброволци посрещат студентския си празник в Covid отделенията на болниците

Снимка: БГНЕС

Все още залягащи над учебниците, без диплома и практика, студенти по медицина застанаха на първа линия в болниците, за да отменят заболелите от коронавирус лекари и медицински сестри. Сблъсквайки се с първите си професионални предизвикателства, при това на непознат за световната наука терен – така бъдещите медици посрещат днешния студентски празник.

Третокурсничката Симона Минкова от Медицинския университет в Плевен чува в новините по радиото за нуждата от медицински специалисти в общинската болница в Свищов. “Нямаше как да остана безразлична, тъй като това е болницата, в която съм родена”, казва тя пред БНР. И вече втора седмица пътува между лечебните заведения в Свищов и Плевен, където също помага като доброволец в Ковид отделенията.

Имах четири нощни смени в Свищов, а на следващия ден бях нощна в Плевен, но знаех, че няма да има много почивни дни и бях готова да поема този риск”, продължава тя.

В Свищовската болница, където не достигат медиците за пациенти с коронавирус, петима студенти се грижат за болните.

В карловската болница също няма достатъчно лекари и медицински сестри, а и част от тях са заразени с Covid-19. Затова и посрещат с отворени обятия тримата студенти по медицина.

24-годишната Лилия всеки ден пътува по 120 км между Пловдив и Карлово, за да поеме дванайсетчасовите дежурства в препълненото Ковид отделение. Най-малкия пациент, на когото е помогнала, е шестмесечно бебе.

Сутрин минавам на визитация, пускам системи, включвам антибиотици, слагам абокати”, обяснява тя пред Нова ТВ.

Работата е интензивна, но с много усилия успяваме да поддържаме положението под контрол”, добавя Венцислав, който е пристигнал в балканското градче чак от Варна с идеята да помогне на медиците и болните и да натрупа опит.

На прага да направим първа крачка към преодоляването на епидемията с идването на ваксините, положението в болниците остава изключително тежко. И всяка протегната ръка е добре дошла. Студентите по медицина, които се отзоваха на призива да застанат най-отпред в борбата с коронавируса, едва ли довечера ще празнуват. Но със сигурност на всеки следващ 8 декември ще си спомнят как им се е наложило за един ден да пораснат и да поемат отговорност наравно с професионалистите, в които един ден благодарение на своите смелост и самоотверженост ще се превърнат.

Редактор: Диана Цанкова

Снимки: БГНЕС и nova.bg


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

На Летище София преди присъединяването ни към Шенген по въздух и вода

На 31 март България и Румъния се присъединяват към Шенгенското пространство по въздух и вода. Австрия остава последният препъникамък, който спира двете страни в стремежа им към пълноправно членство в европейското пространство на свободно движение без..

публикувано на 28.03.24 в 12:40

Изложба представя 20-годишната история на България в НАТО

Изложба, отбелязваща двадесетата годишнина от членството на Република България в НАТО, ще бъде открита на 28 март в Националния военноисторически музей в София. Експозицията е озаглавена "Българската армия – 20 години част от НАТО"..

публикувано на 28.03.24 в 06:25

Жълт код за силен вятър има за 13 области в Централна и Източна България

В четвъртък минималните температури в България ще са между 7° и 12°, в София 8°. До обяд ще е има разкъсана облачност до слънчево. Над Централна и Източна България облачността ще се увеличи до значителна и ще има валежи по места. Силен южен вятър ще носи..

публикувано на 27.03.24 в 20:05