Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 276

Снимка: архив

ЕС няма компетенции за свободата на пътуване при пандемия
Въвеждането на т.нар. имунизационни паспорти и пътуването срещу задължително поставена ваксина не може да бъде европейска политика, тъй като Европейският съюз няма подобни компетенции, смята евродепутатът Андрей Ковачев. Той обаче уточнява, че страните членки могат да налагат ограничения. “Все още липсва единна европейска здравна политика и ЕС би имал само добавена стойност, ако координира страните членки в пандемията”, каза още пред БНР евродепутатът. По повод на съпротивата срещу масовото ваксиниране той добави, че е нужна прозрачна информационна кампания за всяка от ваксините с точни научни данни.

Ваксините ще траят минимум шест месеца 
Ваксиниралите се срещу Covid-19 ще бъдат защитени поне за шест месеца, заяви за БНР имунологът доц. Велизар Шиваров. Според него колкото повече хора се ваксинират, толкова по-добре. “Целта на широката ваксинална програма е циркулацията на вируса да се сведе до минимум”, коментира той, определяйки ваксините като качествено нова стъпка в борбата на човечеството срещу инфекциозните заболявания. Според имунолога наличието на много ваксини е положителен факт, защото те ще предизвикат различен имунен отговор. Така ще се попречи да се селектират доминантни щамове на вируса, резистентни към една ваксина.

Очаква се бързите антигенни тестове да се приравнят към PCR
Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов съобщи, че се работи за приравняването на бързите антигенни тестове към PCR тестовете. Повечето български експерти смятат, че такова решение трябва да бъде взето. По думите на министъра, на европейско ниво все още няма категорично становище по въпроса, но има такава препоръка

Йорданка Фандъкова се обяви за запазване на противоепидемичните мерки в София
Столичната община е готова да отвори детските градини и ясли на 14 декември, съобщи кметът Йорданка Фандъкова. “Личното ми мнение е, че детските градини е добре да работят при спазване на всички мерки, но ще изчакаме решението на правителството", каза тя. Според кмета останалите противоепидемични мерки в столицата трябва да се запазят, тъй като градът остава в червената зона по заболеваемост.

44% от направените 6260 PCR тестове са положителни
2764 положителни случаи на коронавирус са установени през последното денонощие от направените 6260 PCR тестове, според Единния информационен портал. 213 души са починали и с тях общият брой на загубилите битката с болестта става 5010. Излекуваните са 3370, а в болница остават 6821 пациенти, от които 523 в интензивни отделения. Активните случаи са 93 559. От началото на епидемията са направени 1 023 067 PCR теста с 164 185 заболели и 65 616 излекувани.

20 нови линейки за спешната помощ

Здравният министър Костадин Ангелов предаде 20 нови оборудвани линейки на центровете за спешна медицинска помощ в София, Пловдив, Бургас, Варна, Добрич и Търговище. Превозните средства са купени с европейски средства по проекта "Подкрепа за развитие на системата за спешна медицинска помощ".

Бизнесът иска законодателни промени заради дистанционната работа в епидемията
40% от работодателите са въвели частична или пълна дистанционна работа в почти всички сектори, показват резултатите в годишната анкета на Българската стопанска камара. Според проучванията общуването чрез интернет е много по-изморително за служителите спрямо контактите лице в лице, а в някои случаи се стига до свръхнатовареност. В дългосрочен план тази практика ще има вредно въздействие върху здравето и производителността, смятат работодателите. Затова те настояват за промени в Кодекса на труда.

Преминалите коронавируса се нуждаят от психологическа помощ
Една пета от преболедувалите коронавирус развиват посттравматични стресови разстройства, каза за БНР Пламен Димитров, бивш председател на Дружеството на психолозите в България. Според него някои от психично-здравните проблеми изискват продължителна помощ. Той открои следните признаци: хронично изтощение, липса на концентрация, нарушения на сърдечния ритъм, стомашно-чревни проблеми, главоболие, проблеми със съня, депресивност, тревожност. “Ако имаме един човек, пряко заразен и преминал през вируса, около него има десет с травматични преживявания, които се нуждаят от психологическа помощ”, каза още специалистът.

Рязко увеличение на новорегистрираните безработни
Над 14 200 души новорегистрирани безработни отчита Националният статистически институт за първата седмица на декември. Постъпилите на работа за същия период чрез бюрата по труда са малко над 3400 души. Данните са от специализирано наблюдение на пазара на труда заради Covid-19. За първата седмица на декември най-драстичен е броят на новорегистрираните безработни в София-град – 1264, срещу 411 души устроени на работа. По над 1000 души безработни са регистрирани през този период и в Пловдив, Благоевград, Бургас, Варна. Още по темата-ТУК.

Десет дни допълнителен отпуск за учителите, преболедували Covid-19
Всички работещи в образователните институции, преминали лечение от коронавирус, ще имат правото на 10 дни допълнителен платен годишен отпуск, предвижда анекс към Колективния трудов договор за системата на предучилищното и училищното образование. Целта е заетите в областта на образованието да се възстановят по-ефективно от болестта.

Математик вещае рискове за изборите през март
Ако парламентарните избори се проведат в края на март, има голяма опасност избирателната активност да бъде много ниска заради епидемията от Covid-19 и новата власт да се окаже нелегитимна, смята проф. Михаил Константинов, ръководител на държавната фирма "Информационно обслужване". По думите му, има пропуск в изборното законодателство спрямо хората под карантина, които няма да могат да гласуват и по този начин ще се нарушат конституционните им права. Математикът призова за решаване на проблема чрез създаването на подвижни избирателни комисии от хора, преболедували заразата.

Студенти празнуват 8 декември като доброволци в Ковид отделения
Над 50 студенти от плевенския Медицински университет посрещат студентския празник като доброволци в клиниките на университетската болница и в лабораторията за PCR тестове. “Това е едно невероятно училище за тях”, коментира ректорът проф. Славчо Томов, определяйки помощта им като “неоценима”. Той призова възпитаниците на университета тази вечер да се съберат в по-тесен кръг, защото “най-напред трябва да оцелеем”.

Всичко по-важно за Covid-19 на български език можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса.

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уебсайта на Радио България.

Съставил: Диана Цанкова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес – 15 април 2024 г.

От дни начело на България е поредният служебен кабинет, този път с министър-председател Димитър Главчев. Как това ще се отрази на пътя ни към еврозоната и достатъчно ли ще е времето за изпълнение на поетите задачи – отговорите търсим в..

публикувано на 15.04.24 в 19:00

България днес – 12 април 2024 г.

В „България днес“ ви отвеждаме до Източна Албания , където се срещаме с поредните герои от поредицата ни „Радио България при българите във…“ . Те са от село Връбник – най-източната точка на Албания , някои от тях вече живеят извън селото, но..

публикувано на 12.04.24 в 19:00

България днес – 11 април 2024 г.

В „България днес“ на 11 април отбелязваме 60-та годишнина от първия български граждански презокеански полет, разговаряме с художничката и авторка на плакати Радослава Боор за плакатната изложба, посветена на правата на жените, която тя представя..

публикувано на 11.04.24 в 19:00