Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По съседски: Събития с балкански адрес

По-важните акценти от региона в седмицата 07-11 декември 2020 г.

ЕС настоява за разширяване на санкциите  срещу Турция

Държавните и правителствени ръководители на страните от ЕС дават зелена светлина за разширяване на санкциите срещу Турция заради сондажите й за петрол и газ в Средиземно море. Това се посочва в заключителна декларация от срещата на върха в Брюксел, предаде БТА. "За съжаление, Турция предприе едностранни действия и провокации и изостри реториката си срещу ЕС, страните членки и европейските лидери", се посочва в документа.

На срещата на върха през октомври европейските лидери предложиха "позитивен политически дневен ред между ЕС и Турция", включително търговски и митнически облаги и перспектива за повече средства за справяне със сирийските бежанци на турска територия, ако Анкара спре "незаконните дейности" в Източното Средиземноморие, се припомня в решението.

Албанският вътрешен министър подаде оставка, заради убийството на младеж

Албанският министър на вътрешните работи Сандър Леши подаде оставка по морални причини. Повод за нея стана убийството от полицай на 25-годишен мъж, нарушил противоепидемичната забрана за излизане навън в нощните часове. Мъжът е загинал в резултат на „прекомерна употреба на сила от страна на полицая", предаде Ройтерс. Полицията първо съобщи, че мъжът на име Клодиан Раша не се подчинил на полицейско нареждане да спре и че носел оръжие, а по-късно, че той носел предмет, който обаче не бил оръжие. Инцидентът предизвика вълна от протести пред Министерството на вътрешните работи с искане за оставка на Леши. При протестните акции бяха ранени няколко полицаи и протестиращи.

Румъния започва консултации за определяне на премиер

Румънският президент Клаус Йоханис започва в понеделник, 14 декември, консултации с политическите сили за определяне на премиер, който да състави ново правителство след изборите на 6 декември, съобщава информационният сайт Ziare. „Това са изборите с най-ниска избирателна активност от началото на демократичните промени. Две трети от избирателите предпочетоха изобщо да не гласуват“, отбеляза в коментар за "Дойче веле" Дана Александра Шерле. Неочаквано победител в надпреварата стана опозиционната Социалдемократическа партия с около 30% от гласовете. Управляващата Национално-либерална партия се нареди на второ място, а Съюз за спасение на Румъния-ПЛЮС - на трето. Либералите и представители на други десноцентристки политически сили обявиха, че ще опитат да съставят коалиционно правителство без участието на класиралата се на първо място Социалдемократическа партия.

Вьоса Османи: Мир е възможен, само когато истината се изговори и приеме

Изпълняващата длъжността президент на Косово Вьоса Османи е заявила, че диалог със Сърбия може да се води само след взаимното признаване на двете държави, предаде БТА. Османи е казала това на заседание на косовския парламент в присъствието наблизки на лица, изчезнали през войната от края на 90-те години на ХХ век. "Мир е възможен само когато истината се изговори и приеме", е подчертала Османи.

По време на последните преговори между Прищина и Белград в Брюксел отново не е било постигнато сближаване на позициите. Това обяви правителството на Косово след проведените разговори с посредничеството на специалния пратеник на ЕС за диалога между двете страни Мирослав Лайчак.

Гърция вдига цената на дизела - стимулира купуването на електромобили

Гръцките власти планират да повишат цената на дизеловото гориво, като целта е да се стимулира преходът към закупуването на електромобили. За това съобщи от Гърция кореспондентката ни Катя Пеева. От гръцкото Министерство на енергетиката са съобщили, че от 1 януари цената на дизела ще се повиши с 4 евроцента. Очаква се за година от повишениетов държания бюджет да постъпят около 100 млн. евро, които ще се използват за проекти за възобновяеми енергийни източници. Очаква се също наложената "зелена такса" да насърчи използването на електрически автомобили. От своя страна държавата стимулира купуването на тези автомобили, като покрива около 25% от стойността им.

Съставила: Миглена Иванова

Снимки: Facebook / Съвет на Европейския съюз, Сандър Леши,  Вьоса Османи, БГНЕС

Още от категорията

Димитър Кангалджиев

Димитър Кангалджиев поема овакантения пост на главен секретар на МВР

Длъжността "главен секретар на МВР" ще изпълнява главен комисар Димитър Кангалджиев, досегашен заместник главен секретар, съобщиха от МВР. Той ще замени на поста Живко Коцев до назначаването на титуляр. Президентът отстрани главния секретар на..

публикувано на 10.04.24 в 18:49
Живко Коцев

Президентът отстрани главния секретар на вътрешното министерство

По предложение на служебното правителство президентът подписа указ за прекратяване правомощията и освобождаване от длъжност на главния секретар на МВР Живко Коцев, съобщи пресцентърът на държавния глава. Мотивът на правителството е "заради тежко..

публикувано на 10.04.24 в 14:02
Живко Коцев

Правителството иска да уволни главния секретар на вътрешното министерство

Правителството предложи на президента Румен Радев да издаде Указ за прекратяване правомощията на главния секретар на Министерството на вътрешните работи гл. комисар Живко Коцев и освобождаването му от длъжност, съобщи правителствената пресслужба...

публикувано на 10.04.24 в 09:10