Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български пианисти и цигулари свирят Бетовен

Днес е предполагаемият рожден ден на немския композитор

Снимка: архив

Преминала под знака на 250-годишнината от рождението на Лудвиг ван Бетовен,  2020-а донесе много прекрасни мигове с творчеството на композитора, оставил забележителни творби и осъществил своеобразен мост от Класицизма към следващата епоха в музиката – Романтизма.

Случайно или не, това съвпадение с трудната и непредвидима за цялото човечество година, направи сякаш по-разбираеми невероятните, понякога ужасяващи препятствия, през които е преминал неговият житейски и творчески път. Независимо че много от концертите и събитията, посветени на тази годишнина, не се състояха, много от почитателите на класическата музика се върнаха назад във времето, към любими изпълнения, благодарение на безкрайните възможности на интернет пространството. В нашия „видеоконцерт“ споделяме нищожна част от произведенията на виенския класик, записани от български пианисти и цигулари, представители на няколко поколения.

Първият Концерт за пиано и оркестър на Бетовен е изпълнен за пръв път в Прага през 1798 г., солист е авторът. Посветен е на негова ученичка. Можете да го чуете „през погледа“ на „Софийски солисти“ с диригент Васил Казанджиев и пианиста Иван Дреников. Учил в България при Панчо Владигеров и Панка Пелишек, на 18 г. той е трети на Международния конкурс за пианисти „Феручо Бузони“ в Италия, където малко по-късно Артуро Микеланджели го избира за свой ученик. Днес проф. Дреников е  преподавател в НМА „П. Владигеров“.


Животът му започва през 1770 г. в Бон, кръстен е на 17 декември – поради това някои изследователи считат, че рождената му дата е 16 декември, тъй като обичаят тогава е бил децата да се кръщават в деня след раждането. Известно е, че Бетовен започва заниманията си с музика в ранна възраст, първо – под ръководството на баща си, който имал амбицията да го превърне във „втори Моцарт“. Дори на първия му концерт обявил, че детето е на 6 вместо на 7 г. Като дете-чудо започва кариерата си и цигуларят Петър Делчев, единственият българин, който два пъти се нарежда сред лауреатите на големия конкурс „Паганини“ в Генуа. Изпълнението  на „Пролетна соната“ от Бетовен е от концерт в Германия преди десетилетия, а записът е от малкото видеа на талантливия ни сънародник.


Един от най-успелите български пианисти през последните години, Евгени Божанов, е записал в биографията си впечатляващ брой награди от международни конкурси. Сред тях са втора, при неприсъдена първа награда на конкурса „Святослав Рихтер“ в Русия и втора награда на „Кралица Елизабет“ в Белгия. Евгени е и сред финалистите на „Ван Клайбърн“ в САЩ през 2009 г. Записът на Соната оп. 31 № 3 е от сцената на този конкурс.


Тази кратка българска „Бетовенова панорама“ завършва с изпълнение на цигуларя Васко Василев, който през тази година отбеляза своята 50-годишнина. Записът е от концерт заедно с Baltic Neopolis Orchestra, произведението – транскрипция на Пета симфония на немския композитор. Това е едно от най-популярните и изпълнявани произведения на Бетовен – изключителна фигура в световната музикална история, личност, която изпълва със съдържание думи като гений, новаторство и съвършенство.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Песните на Кичка Савова "оживяват" във виртуално национално турне

На 22 февруари се навършват 90 години от рождението на Кичка Савова – една от най-значимите тракийски певици. Всички, които приживе са я познавали, пазят в сърцата си спомен за един талантлив, истински добър, светъл и благ човек. Кичка Савова остави..

публикувано на 22.02.24 в 06:30

"Моя трудна любов" – самостоятелен дебют на Яница Кънева

Познаваме Яница Кънева от успешното ѝ участие в предаването "Гласът на България" през 2023 г., където достигна полуфинал. Тя е родена през 1990 г. в семейство на музиканти, което от малка я приобщава към света на музиката. Завършва Национално училище..

публикувано на 21.02.24 в 10:15

"Мост между поколенията" с любими бг-хитове в Първо студио на БНР

"Мост между поколенията" ще ни предложи Биг бендът на БНР в едноименния концерт на 22 февруари. Тогава, в Първо студио на Радиото, ще прозвучат родни поп хитове в изпълнение на млади певци. Над 20 любими заглавия като "Бяла тишина", "Хора и..

публикувано на 20.02.24 в 10:15