Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Футурологът доц. д-р Мариана Тодорова пред Радио България

Пандемии и технологична сингулярност – бъдещето вече започна

Изпратихме 2020 г. с облекчение, но и с надежда за светъл лъч в тунела. Пандемията с Covid-19 е не само предупреждение, но и шанс на човечеството да се подготви за още по-сериозни бедствия, алармират учени. Някои от тях вече се задават. Като глобалното затопляне - според мнозина то е виновник за разпространението на инфекцията.

Какво да очакваме в близкото бъдеще?

През последната година човечеството е осъществило огромен скок в развитието си. Но дали е за добро? Покрай наложения локдаун милиони се прехвърлиха във виртуалния свят, а изкуственият интелект се превърна в основен фактор в ежедневието ни. Интернет, нови и нови приложения в смартфоните ни, 3D принтиране на органи, дизайнерски деца, умни автомобили… ние вече живеем в бъдещето.

Социалните медии с техните алгоритми ни вкараха в капана на т.нар. ехо стаи /echochambers/ в стремежа да предлагат търсеното от нас съдържание. „Въпреки че плуваме в море от данни, мрежата ни поднася селектирана информация, която затвърждава собствените ни възгледи. Това на практика ни лишава от плурализъм и допринася за разпространението на фалшиви новини и конспиративни теории“ – казва доц. д-р Мариана Тодорова от БАН, която е единственият футуролог у нас.

Трудно се прогнозира бъдещето. Събития, като падане на метеорит, среща с извънземни, земетресения и други са непредвидими. Затова пък са в състояние да обърнат на 180 градуса съдбата на човечеството. Футуролозите ги наричат „черни лебеди“.

Пандемията с Covid-19 обаче не е „черен лебед“.

Причината? От години учените предупреждават за подобна опасност. В близко бъдеще, според тях, можем да очакваме още по-опустошителна инфекция.

„Редуването на състояния на локдаун с отменянето му до овладяването на вируса води до дълготрайни промени в психиката. Ние сме лишени от най-човешките си преживявания. Изолацията, навлизането на технологиите, фалшивото усещане че сме навсякъде и че продължаваме да живеем пълноценно, но без да го правим сетивно с телата си - пътувайки, общувайки очи с очи с хората, това води до травматичен стрес“ - казва доц. д-р Тодорова.

Снимка: Иван Русланов

Изкуственият интелект е на път да повлияе на нашата човешка същност.

Той започна да заменя много професии, може да пише статии, да рисува и дори да композира музика. През 2020 компанията на Илън Мъск постави началото на опити за сливане на човешкия мозък с облачна система чрез електромагнитни наночастици. Наближава ли моментът, в който ще се слеем с машините и те ще започнат да ни … контролират?

„Проектите върху които се работи понастоящем, целят да достигнат до един общ генерален, супер изкуствен интелект – обяснява доц.Тодорова.– Такъв, който би развил мислене, т.е. би имал самосъзнание за себе си, като отделна единица и би бил същност, конкурентна на нас. Това е т.нар. точка на сингулярност /singularity/. Учените казват, че това ще се случи към 2040-50 г.“


В близко бъдеще основната дилема пред човечеството ще е от чисто етично и философско естество.

„Защото ние се опитваме да създадем същност като нас, която не е преживяла еволюция, не е биологична. Сега е времето да решим дали да развиваме изкуствен интелект, като комплекс от услуги в медицината, в образованието, в упражняването на професиите, в космическите науки. И не е ли по-добре да ограничим работата по създаване на общ интелект, подобен на нас. Защото в противен случай ние не бихме могли да овладеем ситуацията“ - каза в заключение доц. д-р Мариана Тодорова.

Илюстрации: Pixabay

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

ЦИК

"Избираме заедно" е слоганът за изборите за Евро- и български парламент

От 16 април Централната избирателна комисия започва разяснителна кампания за предстоящите избори 2 в 1 - за Евро- и български парламент, насрочени за 9 юни, предаде репортерката на БНР Цветелина Стоянова. Слоганът за изборите ще бъде „Избираме..

публикувано на 15.04.24 в 18:16

Над 1 милион лева от "Америка за България" за туризма в българския Северозапад

17 проекта са одобрени за финансиране в конкурса "Развитие на туризма в Северозападна България и по поречието на река Дунав" на Фондация "Америка за България". За тях ще бъдат предоставени 1 312 000 лв. за развитието на туристически продукти и..

публикувано на 15.04.24 в 18:06

"Зелено движение" напуска ПП-ДБ

След широко допитване до членовете си партия "Зелено движение" напуска коалиция "Продължаваме промяната" – "Демократична България" и ще се яви на европейските и предсрочните парламентарни избори на 9 юни отделно. Предстои да бъде решено дали тя..

публикувано на 15.04.24 в 17:56