Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Директорът на Софийската филхармония: Ние сме в ситуация да догонваме Турция

Найден Тодоров
Снимка: БТА

Директорът на Софийската филхармония Найден Тодоров се завърна от посещение в Турция, където беше сред специалните гости на церемония по откриването в Анкара на „Културния кампус на Турция“ - единствено по рода си пространство за музика.

Тодоров бе и част от международната делегация, поканена да се запознае с реконструкцията на културния център "Ататюрк" в сърцето на Истанбул.

Проектът предвижда емблематичната сграда на площад "Таксим", построена през 1946 г., да стане част от улица на културата.

"Ние май сме единствената нация, която не се интересува от себе си", констатира известният български музикант в интервю за БТА по повод на способността на други държави да съхраняват своята история и да развиват положителните елементи в нея. 

„Аз бях останал с убеждението, че по отношение на класическата музика Турция е по-назад от нас. Това, което видях и в Истанбул, и в Анкара, ми показа, че ние сме в ситуация да догонваме Турция. Бях особено впечатлен от нивото и на истанбулския, и на анкарския оркестър, но най-вече - от инфраструктурата. Защото това е нещо, което ние много често пренебрегваме. За да се развиват нови музиканти и за да има следващи поколения, трябва да има къде да го правят“, посочи Тодоров.

Чуйте още впечатления от южната ни съседка в специалното интервю на Найден Тодоров за Радио България

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Зеленият път на културата

Повече от 30 артисти и експерти от сферата на изпълнителските изкуства и екологията от няколко държави от Централна и Югоизточна Европа - Босна и Херцеговина, България, Полша, Унгария, Северна Македония, Сърбия, Хърватия и Черна гора - пристигнаха в..

публикувано на 10.04.24 в 15:20

Българка организира международна изложба за правата на жените в Прага

Над 20 жени са убити от мъже от близкото им обкръжение в България през 2023 година, а регистрираните случаи на домашно насилие са били 1359 спрямо 749 през 2022 г.. "81,4% е увеличението на проявите на агресия в домашни условия през миналата..

публикувано на 10.04.24 в 12:55

Пътуващият фестивал "Лятно Театро" сплотява семействата с изкуство, вълшебства и смях

За четвърта поредна година пътуващият фестивал "Лятно Театро" ще подари на децата и на техните родители мигове на чисто щастие. А за да остане този ден незабравим в живота им, заедно ще мерят сили в анимация с игри, ще оцеляват в буря от стотици..

публикувано на 08.04.24 в 09:31