Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Директорът на Софийската филхармония: Ние сме в ситуация да догонваме Турция

Найден Тодоров
Снимка: БТА

Директорът на Софийската филхармония Найден Тодоров се завърна от посещение в Турция, където беше сред специалните гости на церемония по откриването в Анкара на „Културния кампус на Турция“ - единствено по рода си пространство за музика.

Тодоров бе и част от международната делегация, поканена да се запознае с реконструкцията на културния център "Ататюрк" в сърцето на Истанбул.

Проектът предвижда емблематичната сграда на площад "Таксим", построена през 1946 г., да стане част от улица на културата.

"Ние май сме единствената нация, която не се интересува от себе си", констатира известният български музикант в интервю за БТА по повод на способността на други държави да съхраняват своята история и да развиват положителните елементи в нея. 

„Аз бях останал с убеждението, че по отношение на класическата музика Турция е по-назад от нас. Това, което видях и в Истанбул, и в Анкара, ми показа, че ние сме в ситуация да догонваме Турция. Бях особено впечатлен от нивото и на истанбулския, и на анкарския оркестър, но най-вече - от инфраструктурата. Защото това е нещо, което ние много често пренебрегваме. За да се развиват нови музиканти и за да има следващи поколения, трябва да има къде да го правят“, посочи Тодоров.

Чуйте още впечатления от южната ни съседка в специалното интервю на Найден Тодоров за Радио България

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

За първи път български филм на фестивала "Археофилм“ във Флоренция

България за пръв път участва в престижния международен фестивал за филми, свързани с археология, изкуство и екология "Археофилм", чието шесто издание се проведе от 6 до 10 март във Флоренция. Сред 88-те конкурсни заглавия бе и документалната лента "..

публикувано на 12.03.24 в 15:25

Българската литература има свой щанд на Лондонския панаир на книгата

Първата изява на България в Лондонския панаир на книгата от 12 до 14 март включва редица събития, организирани от Българския културен институт в английската столица. Страната ни участва със свой щанд, където посетителите ще могат да се срещнат и разговарят..

публикувано на 11.03.24 в 19:38
Снимка: internationalbagpipeorganisation.com

Пловдив е домакин на международна гайдарска конференция

Български и чуждестранни изпълнители на гайда, както и преподаватели по този традиционен инструмент си дават среща в Пловдив от 8 до 10 март. Това е една от инициативите в страната ни, посветени на Международния ден на гайдата – 10 март. Началото..

публикувано на 08.03.24 в 06:50