Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Щракач на копчета, шпионин на Луната, ловец на звезди

Снимка: Росица Димитрова

Така определя себе си Росица Димитрова – травъл блогър, фотограф и …мечтател. Нейният авторски блог грабна приза на тазгодишните награди на Министерството на туризма в категория „интернет блог“ със статията „43 идеи за разходки край Варна“.

Параклисът в село ПадинаА защо Варна ли? Защото това е родният й град, познава го като петте си пръста. „В поста се спирам на любими места в околностите, които не са много известни. Като например самотното параклисче край с. Падина или солниците край Провадия от 5 600 г. пр. Хр., и още много тайни кътчета“ – казва Роси. Младата приключенка  живее и учи в Испания, после известно време в Германия. Но през 2012-та се завръща в любимата ѝ Варна. „Прибрах се у дома и съм много щастлива от този избор“ – твърди тя. Междувременно не спира да пътува, да „щрака“ с фотоапарата и да споделя впечатленията си в англоезичния й блог, който вече излиза и на български, както и в Инстаграм

Каменните гъби край КърджалиПризнава, че белязаната от пандемията 2020 г. е била повод да се отдаде изцяло на своята страст – да шпионира Луната и да гони звездите с обектива. От години Роси се занимава почти професионално с фотография. Нейните снимки ни пренасят в далечни, необятни светове и ни карат да мечтаем. Готова е да прекара цяла нощ сама на някое отдалечено от градове и села място, вторачена в небето, само и само да улови с обектива перфектната звездна конфигурация.

Всичко става със сериозно предварително планиране - разказва Роси. Трябва да е новолуние или Луната да не е изгряла, да се отиде достатъчно рано, преди залез и да се изчакат няколко часа преди Млечният път да изгрее с неговото ядро, тъй като нощното небе се движи. Трябва ти хубава техника, с подходящ обектив с отворена бленда.“

Край родопското село ЖендаКъде в България нощният небосвод е най-ярък ?

Най-близо до звездите са Родопите, категорична е Роси. Там небето е кристално, а звездите са на ръка разстояние. Същото важи и за Белоградчишките скали и за Северното Черноморие и най-вече Дуранкулак и Тюленово. Това са любимите й места за звездолов. Според нея не съществува „перфектната снимка“ – тя е просто блян, мечта, която не ти дава мира. Признава, че една експедиция под звездното небе й отнема поне 5-6 часа престой на отдалечено от цивилизацията място. „Обикновено планирането ми отнема часове, а обработката  – поне един ден!“ – казва Роси. А какво да кажем за Луната?

Звездните пътешествия на РосиС Луната е даже още по-трудно, защото там при планирането се изисква още по-голяма прецизност - до сантиметър да си застанал на правилното място. Това е необяснимо за мен удоволствие и ми носи огромно удовлетворение. Но трябва все пак да имаш и някакви познания по астрономия, свързани с движението на нощното небе. Покрай Луната трябваше да навляза в детайли – кога и откъде изгрява, как се движи през лятото и през зимата. Сега през зимата ядрото на Млечния път не се вижда, ще започне да се вижда чак в края на януари.”

Заговори ли за звездите и луната, гласът на Роси се променя, а очите й придобиват особен блясък. Няма търпение да отминат ограниченията покрай Covid-19, защото вече има план. Избрала си е индонезийския остров Комодо, като поредната звездна дестинация с кристален въздух и сияйно небе. А отвъд звездния небосвод се крие вечният човешки стремеж към истина и съвършенство.

Снимки: Росица Димитрова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Владислав Димитров за пътя от войната до благодарността към българите

63-ти ден от войната в Украйна. По данни на ООН над 5 милиона украинци са напуснали родината си от началото на военните действия, 94 300 от тях се намират на територията на България, от които над 84 хиляди вече имат статут на временна закрила..

публикувано на 27.04.22 в 10:24
В центъра на Киев

Войната в Украйна през погледа на журналиста Цветана Балабанова

Очакван и много обичан от всички християни, празникът Цветница, освен църковен, е и много личен за всички българи с имена на цветя. Затова именно днес избрахме да ви запознаем с една дама, която празнува имен ден на Цветница. Тя съчетава у себе си..

публикувано на 17.04.22 в 08:10

Петър Байков потапя зрителите в ново филмово приключение

Младата звезда на дублажа у нас, актьорът Петър Байков предизвика сам себе си, впускайки се в работа по екранизацията на романа на английския писател Джон Бъниан „Напредъкът на поклонника“.  Една от най-популярните истории на всички времена,..

публикувано на 03.04.22 в 10:20