Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 285

Снимка: Ани Петрова

Заведенията остават затворени, малките ученици се връщат в клас на 4 януари 
Националният оперативен щаб потвърди предложените вчера противоепидемични мерки. Така нощните заведения, ресторантите, моловете и спортните зали ще останат затворени до 31 януари. Същата забрана ще важи и за провеждането на конференции и други масови събития. Децата до 4 клас ще се върнат в училищата на 4 януари, както и тези в яслите и в детските градини. От началото на Новата година ще бъдат отворени също театрите, музеите, галериите и кината при 30% посещаемост. Окончателните мерки вече са съгласувани с премиера Бойко Борисов, който заяви: "Трябва да сме бързи и гъвкави в мерките, в подпомагането на бизнеса и на хората, в осигуряването на лекарствата и ваксините, тъй като пандемията в цял свят се усложнява, а броят на починалите продължава да е висок“. Повече по темата- ТУК. 

Премиерът разпореди бързи действия в подкрепа на гражданите и бизнеса 
Бойко Борисов нареди на министрите да предприемат бързи действия за подпомагане на бизнеса и гражданите в условията на Covid-19. Вицепремиерът Томислав Дончев пък съобщи, че средства за подкрепа на фирмите са осигурени и схемата за ликвидна подкрепа се отваря за кандидатстване от понеделник – 21 декември. През т.г. родното земеделие е било подкрепено с рекордните 3,1 млрд. лв., каза още премиерът. 

Очакват се първите ваксинации срещу коронавирус 
До края на годината започва имунизацията срещу коронавируса, стана ясно на брифинга в здравното министерство. По този повод ръководителят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски призова всички хора да се ваксинират, а лекарите да разяснят на своите пациенти ползата от поставянето на ваксините. “Министерството на здравеопазването няма да се превръща в дистрибутор на ваксини, нито ще провежда кампании в полза на някоя от тях”, заяви ресорният министър проф. Костадин Ангелов. Той обясни, че лекарите първи ще получават “смляната информация”, за да помогнат на гражданите да направят информирано съгласие. 

1959 новозаразени и 191 починали от Covid-19 
32% от направените 6113 PCR тестове през последното денонощие са се оказали положителни, показват данните на Единния информационен портал. Най-много новозаразени от общо 1959 души има в София - 333, във Варна – 184 и в Пловдив - 182. Излекуваните са 2575, починали са 191, а в болница се лекуват 7034 пациенти - от тях 570 в интензивни отделения. До момента активните случаи наброяват 89 540, а починалите са 6196. 

Заплашиха големите магазини със затваряне, ако не спазват мерките 
“Ако веригите магазини за хранителни и други стоки не спазват противоепидемичните мерки, ще бъдем принудени да спрем тяхната работа”, заяви държавният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев по време на брифинга в МЗ. Групи от регионалните здравни инспекции и полицията ще следят за спазването на предписанията и при нарушаването им ще последва “бързо затваряне”, добави здравният министър проф. Костадин Ангелов. Двамата се позоваха на “груби нарушения”, допуснати при предишната заповед, с която бяха въведени мерките.

Компенсация от 75% за заетите в затворени бизнеси от януари 
Мярката за компенсации на хората от затворените бизнеси в размер на 24 лв. дневно ще действа до края на годината, а след това ще бъде преобразувана в 75% от осигурителния доход, обяви социалният министър Деница Сачева. До момента работодателите са подали над 4 хил. заявления за близо 19 500 служители. Мерките 60/40 и 80/20 за хотелиерството, ресторантьорството, туризма и транспорта ще бъдат валидни до 31 март. През първите две седмици на декември безработицата е 6,9% и не се очаква до края на годината да надхвърли 7 на сто, съобщи още министърът.

Едва 2% от бизнеса оценява положително работния климат  
2020 г. е най-наситената с бизнес негативизъм за последните десет години, според допитване на Българската стопанска камара. Само 2% от анкетираните са дали положителна оценка на бизнес климата. Заради Covid кризата 80% от предприятията са имали недостиг на оборотни средства. “Този проблем, наред с бюрокрацията, нестабилната нормативна база и корупцията води до тежка преса върху бизнеса”, пише в анализа на БСК. От него става ясно и че малка част от компаниите са се възползвали от антикризисните мерки – сред тях най-популярна е 60/40 с 28% участие. 

Как ще купуваме лекарства с електронни рецепти? 
До края на годината ще започне тестването на системата за електронни рецепти, съобщи пред БНР Антон Вълев, председател на Националната аптечна камара. Вероятно ще има преходен период, в който да се купуват лекарства и с хартиени рецепти. Изписваната от лекаря рецепта ще се качва във виртуално досие на пациента, до което фармацевтът ще има достъп. Лекарят ще избира терапията, но фармацевтът ще може да прецени адекватността й с оглед на съчетаването на лекарствените препарати, обясни Антон Вълев. Според него “електронизацията” ще покаже дали някой лекар залита към продуктите на определена фирма.


Всичко по-важно за Covid-19 на български език можете да проследите и вспециалната секцияна БНР по въпросите на коронавируса.

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уебсайта на Радио България.

Съставил: Диана Цанкова 

Отг. ред.: Е. Каркаланова


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес – 27 февруари 2024 г.

В 58-ия ден от годината Радио България ви среща с д-р Евгения Вукадинова от Рим. Ще чуете как посланикът ни в Лондон Марин Райков обобщава петте години от мантата си на Острова и ще разберете какво са подготвили сънародниците ни в..

публикувано на 27.02.24 в 19:00

България днес – 26 февруари 2024 г.

Започваме работната седмица бавно и усмивка. В „България днес“ отбелязваме Международния ден на бавните обороти, известен още като Празник на спокойствието. Социалното движение, наречено Slow Life (Бавен живот), се заражда през 1986 г., а 40 години..

публикувано на 26.02.24 в 19:00

България днес – 23 февруари 2024 г.

На прага на втората годишнина от началото на войната в Украйна силно отекват думите на украинската режисьорка Тетяна Станева, която в интервю за Радио България попита: "Вълнува ли се някой от това какво се случва с българската диаспора в..

публикувано на 23.02.24 в 19:00