Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български композитор създаде „музикално“ лекарство против коронавирус

Снимка: Личен архив

Проф. Стефан Драгостинов е български композитор, пианист, диригент и педагог, автор на кантатно-ораториална, симфонична, инструментална, хорова, камерна и вокална музика. Ученик е на един от най-големите български композитори - проф. Панчо Владигеров.

В последните дни на отиващата си 2020 г. Драгостинов, известен и със свежото си чувство за хумор, представя своеобразно „музикално“ лекарство против коронавирус. Песента „Коронавирус, къш!“ (Coronavirus, shoo!) е създадена в най-добрите традиции на българската хорова музика. Изпълнението е на ръководената от професора формация „Драгостин фолк национал“.


„Идеята се роди още през март, по време на първия пик на пандемията, разказа първо пред Радио България проф. Драгостинов. Исках да напиша една усмихната песен, защото българинът е оцелял, защото се е смял“.


„Същевременно, исках тази песен да се отправи като една молитва към Господ,  като продължение на моите творчески търсения във водите на така наречената верска песен, които нашата формация прави повече от десетилетие и представя на международни форуми в цял свят“, допълва той.

Вече има и международен отзвук от песента, а коментарите са повече от ласкави. „Коронавирус къш!“ е велика песен и трябва да бъде слушана от всеки човек по света два пъти на ден – един път след сутрешна молитва и втори път – преди вечерна молитва“, пише очарован от българската музиката нигериец. Специален поздрав към проф. Драгостинов има и от сина на Марсел Селие (1925-2013) – швейцарски музикант, продуцент и издател на български фолклор, чието име се свързва със световноизвестния хор „Мистерията на българските гласове“.

Любопитното е, че „Драгостин фолк национал“ събира вокалисти от 16 до 61-годишна възраст. Сред тях е и Марияна Павлова, вписана в книгата на рекордите „Гинес“ като певицата с най-нисък глас на планетата

Създадената през 1994 г. формация има изключително интензивна звукозаписна дейност, но същевременно представя България на различни международни културни форуми по света. С премиерата на кантатата „Дунавска музика“ през 1998 г. се открива поредната сесия на ООН във Виена.

През октомври 2011 г., на организирания от Би Би Си конкурс „Нека народите пеят“ (Let the Peoples Sing), българската формация получава Втора награда. Това се смята за най-значимото българско постижение на международната конкурсна хорова сцена през последните 25 години.

„Драгостин фолк национал“ има издадени 11 компактдиска с над 700 минути музика от „Антология на българския музикален фолклор. Звукови икони на България“. Целта на проекта е да бъдат събрани песни от различните региони на страната, пресъздадени чрез авторския поглед на проф. Стефан Драгостинов.

Снимки: Личен архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"На многая лета"– концерт на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов“

През 2024 г. Общинският културен институт Дом на културата "Средец" в София чества 50 години от създаването си – повод, който съставите към Дома отбелязват с поредица от събития. Сред тях е концертът на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов" на..

публикувано на 24.04.24 в 11:35

"Приказка" на P.I.F. с нова версия

Нова и силно емоционална версия на легендарната си песен „Приказка“ ще представят музикантите от група P.I.F. Емблематични имена от българската поп-сцена са сред изпълнителите, които участват в новия запис. Така, вместо с гласа на отишлия си без време..

публикувано на 24.04.24 в 10:15

"Аз и ти" - Дует Мания

Дует Мания е тук с нова песен, този път в сътрудничество с Диян Савов - DJ Dian Solo. Даниела Петкова и Юлия Димитрова са две сестри, израснали в семейство на музиканти. От малки се насочват по пътя на музиката, като Даниела свири и на саксофон. От..

публикувано на 21.04.24 в 10:15