Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По съседски: Събития с балкански адрес

По-важните акценти от региона в седмицата 21-23 декември 2020 г.

Съдебно решение предизвика правителствена криза в Косово

Косово изпадна в правителствена криза, след като Конституционният съд обяви за противоконституционен избора от парламента през юни на правителството на Авдулах Хоти. Проблемът е, че изборът е направен с гласа на депутат, осъден преди време за измами. Съдът се произнесе по жалба на партия "Самоопределение", изхвърлена от властта след разрив с партията на Хоти - Демократичния съюз на Косово, предаде БНР "Хоризонт". Жалбата бе заради депутата Етем Арифи, осъден през 2018 г. на 15 месеца затвор за злоупотреба с 26 000 евро. Съгласно косовските закони лице, осъдено на последна инстанция, няма право да бъде депутат поне три години след окончателната присъда. Очаква се изпълняващата длъжността президент Вьоса Османи да започне консултации с политическите сили за нова дата за парламентарни избори.

Румъния избира ново правителство

Румънският президент Клаус Йоханис номинира досегашния финансов министър от Национално-либералната партия Флорин Къцу за премиер, съобщава AGERPRES. Къцу е предложен за премиер от коалиция, съставена от Национално-либералната партия, Съюз за спасение на Румъния-ПЛЮС и Демократичния съюз на унгарците в Румъния. Десноцентристката коалиция си постави за цел да състави кабинет без класиралата се първа на изборите на 6 декември Социалдемократическа партия с около 30% от гласовете. 48-годишният Къцу е завършил образованието си в САЩ. Работил е в Националната банка на Нова Зеландия и Европейската банка за възстановяване и развитие, съобщава БТА. Очаква се избраният на 6 декември парламент да подкрепи новия кабинет още преди Коледа.

Националистите спечелиха първия от 12 години местен вот в Мостар

На 20 декември в град Мостар, в мюсюлманско хърватската част на Босна и Херцеговина, се проведоха първите избори от 12 години насам. Въпреки пандемията, активността надхвърли 50%. Най-много гласове спечелиха двете националистически партии, управлявали и досега - Хърватската демократична общност /на хърватите католици/ и Партията на демократичното действие /на бошняците мюсюлмани/. Изборите станаха възможни след 12-годишна пауза, след като местна учителка подаде жалба срещу Босна пред Европейския съд за правата на човека. Причината за паузата бе, че през 2008 г. Конституционният съд определи изборните правила в града за дискриминационни и оттогава Хърватската демократична общност и Партията на демократичното действие не можеха да постигнат съгласие по този въпрос.

Национална акция по безплатно тестване за Covid-19 в Гърция

Строгите противоепидемични мерки в Гърция се запазват до 7 януари. След два месеца под карантина резултатите са обнадеждаващи, но все още има активни огнища на заразата. Военни лекари се включват в провеждането на масово тестване на населението. За целта в страната се откриват 130 центъра, предаде от Гърция кореспонденът на БНР Катя Пеева. Всички желаещи могат да се тестват безплатно. От кабинета на премиера съобщават, че на 28 декември Кириакос Мицотакис и съпругата му ще се ваксинират срещу Covid-19. Кампанията по ваксинирането стартира в последната седмица на декември в пет болници в Атина, като предимство имат медицинските работници.

Около 1,7 милиона албанци живеят в емиграция

Държавният статистически институт на Албания съобщи, че общият брой албански граждани, живеещи в чужбина, е около 1,7 милиона. Само през 2019 г. страната са напуснали 47 000 души, увеличавайки албанската диаспора с 2,6% за година, пише БГНЕС. Според националната статистика на Албания основната причина за емиграцията е от икономически характер. Най-голям брой албански емигранти има в Гърция, Италия, Германия и Великобритания.

Съставила: Миглена Иванова

Снимки: ЕПА/БГНЕС, АП/БТА, Ройтерс

Още от категорията

Николай Денков, ПП-ДБ: Българските граждани ще решат как да продължим

Президентът Румен Радев връчи съгласно конституционната процедура мандат за съставяне на правителство на Николай Денков, кандидат за министър-председател, излъчен от втората по численост парламентарна група в 49-ото Народно събрание - тази, на..

публикувано на 27.03.24 в 16:29

Президентът Румен Радев връчва мандат за кабинет на ПП-ДБ

След като парламентът одобри отказа на кандидата за премиер от ГЕРБ-СДС Мария Габриел да състави кабинет с първия проучвателен мандат, днес президентът Румен Радев ще връчи мандат на втората по големина парламентарна сила – ПП-ДБ. Нейният кандидат за..

публикувано на 27.03.24 в 07:35

Парламентът разглежда отказа на Мария Габриел да състави кабинет

На извънредно заседание днес Народното събрание ще гласува заявлението на Мария Габриел, с което тя оттегли кандидатурата си от ГЕРБ за министър-председател на ротационното правителство и в което заявява, че няма да предлага състав и структура на..

публикувано на 26.03.24 в 07:05