Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Актуално: Пътуване извън България в условия на Covid-19

Снимка: архив

През изминалите дни Covid-19 увеличи обхвата си, появи се и нов щам, който е на път да усложни още повече епидемичната ситуация по света.  В отговор някои държави направиха промени или подготвят такива по отношение на режима за влизане на граждани от България и други страни. Вижте:

Поради динамичната ситуация около пътуванията от и за Великобритания, сведения по темата търсете в категорията „Актуална информация“ на рубриката ни „Covid-19“. 

Сърбия въведе изискване за представяне на отрицателен PCR тест, който да е направен до 48 часа преди влизането в страната. Изследването трябва да е извършено в акредитирани лаборатории в държавата на отпътуване или в страната, от която се влиза в Сърбия.

При липса на отрицателен тест лицата няма да бъдат допуснати в Сърбия. В извънредни случаи, когато има забавяне, което не се дължи на поведението на пътниците, ще им им бъде позволено да влязат в страната и с отрицателен тест за Covid-19, който е осъществен най-много 72 часа преди момента на пристигане. Изключения от изискването се правят за транзитно преминаващи чужди граждани в рамките на 12 часа, дипломати, лица с разрешение за временно или постоянно пребиваване и пр.

Отрицателен PCR тест за вируса няма да се изисква и от живеещите в пограничните райони чужди граждани, притежаващи селскостопански имоти или лица, които извършват селскостопански дейности на територията на Република Сърбия. При пресичането на границата те ще бъдат задължени да представят писмени доказателства за собствеността на недвижимия имот. Същото важи и за жителите на пограничните райони, работещи в Сърбия. Условието е те да представят удостоверителен документ за трудов ангажимент, издаден от техния сръбски работодател.

Белгия въвежда задължителен PCR тест за пристигащите в страната.Считано от 25 декември т.г. всички пристигащи в Белгия лица над 12 години, които нямат статут на постоянно пребиваващи в страната (non-residents), трябва да представят при пристигането си сертификат за отрицателен тест за коронавирус, направен в рамките на не повече от 48 часа преди пристигането. Контролът ще бъде осъществяван още при чекиране и качване на борда на полетите с крайна дестинация Белгия.

За всички пристигащи остава в сила задължението да представят попълнен преди пристигането си онлайн формуляр за локализация на пътника (PassengerLocatorForm). При правилно попълнен формуляр те ще получат SMS с код за потвърждение (ConfirmationCode), който следва да представят при чекирането си и качване на борда.

Полша въвежда 10-дневнакарантина за пристигащите в страната, независимо от тяхното гражданство и начална дестинация, считано от 28.12.2020 г. Мярката ще важи до 17.01.2021 и засяга всички пътуващи до Полша с обществен или организиран транспорт, включително и  с въздушен, железопътен и сухопътен транспорт.

Черна гора въведе изискване за PCR тест към всички чужденци, влизащи в страната, считано от 22.12.2020 г. Мярката ще важи до 11.01.2021 г.  Пристигащите в Черна гора чужди граждани следва да представят документ за отрицателен резултат от PCR тест не по-стар от 72 часа.

Изискването не се отнася за здравни работници и специалисти в сферата на здравеопазването, лица, които извършват или осигуряват превоз на пътници и стоки, дипломати, акредитирани в Черна гора, служители на международни организации, военни служители и хуманитарни работници, както и някои категории транзитни пътници и лицата, които се нуждаят от международна закрила.

Сан Франциско въведе изискване за задължителна карантина на всички пристигащи от райони извън т.нар. BayArea(Район на Санфранциския залив). Карантината предвижда оставането вкъщи или на друго място за временен подслон в продължение на 10 дни, считано от момента на пристигането, без контакт с лица, различни от членовете на домакинството.Заповедта остава в сила до 00:01 ч. на 4 януари 2021 г. и може да бъде преразгледана, отменена или продължена при необходимост.

Мавриций въведе допълнителни ограничителни мерки за пристигащите на острова. Те трябва да представят негативен PCR тест, направен от 5 до 7 дни преди пътуването. Има задължителна 14-дневна карантина в одобрен от властите пункт. Чрез специализиран сайт се предлага туристически пакет, включващ настаняване на пълен пансион за 14-дневния период на карантината, трансфер от летището до хотела и медицинските разходи, включително задължителните PCR-тестове (в деня на пристигането, на 7-ия и на 14-тия ден от пристигането). От същия сайт може да се изтеглят испециална здравна декларация по образец, както и формуляр за локализация на пътника, които се представят на властите при пристигане. МВнР напомня, че Република България няма функциониращо посолство в Порт Луис.

Кралство Саудитска Арабия въведе допълнителни ограничения във връзка с мутиралия щам на коронавируса. Считано от 21.12.2020 властите временно преустановяват всички международни пътнически полети (с изключение на извънредните случаи) за период от една седмица, като този период може да бъде удължен с още една седмица.

Изключение се допуска за чуждестранните полети, които към момента са на територията на Кралството и на които е позволено да напуснат страната. От 21.12.2020 г. се въвежда и временна забрана за влизането в Кралството през сухоземни пунктове и морски пристанища за период от една седмица, като този период може да бъде удължен с още една седмица.

Всеки, който се е завърнал в Кралство Саудитска Арабия от някоя от европейските държави или от която и да е държава, в която се появи епидемията, трябва да се подложи на домашна изолация за период от две седмици, както и да извърши изследване за Covid-19 по време на изолационния период с повторно изследване на всеки пет дни.

Кувейт затвори границите си заради мутиралия щам на Covid-19.  До 01.01.2021 г. вкл. се преустановяват полетите на гражданската авиация от и до летище Кувейт. Удължаването на срока подлежи на допълнително разглеждане. Летището остава отворено за карго полети.

Затварят се и всички сухопътни и морски гранични пунктове. Доставката и експедицията на стоки и товари от и до Кувейт продължава да функционира при спазване на противоепидемичните правила.

Продължава процедурата, при която входни визи за Кувейт се издават само от посолствата на страната в чужбина. На този етап МВнР констатира, че се издават визи само в изключителни случаи, за дипломати и членове на семейства на кувейтски граждани.

Лицата които пристигат или отпътуват от Ботсвана трябва да притежават валиден негативен PCR тест, направен през последните 72 часа преди това.

От всички пътуващи до Ботсвана, може да бъде поискано незабавно да се тестват за Covid-19 на собствени разноски и да се изолират или карантинират във входната Covid зона. Всеки, който не е местен гражданин или няма статут на продължително или постоянно пребиваващ в страната и не отговаря на горните условия, няма да бъде допуснат до територията на Ботсвана. МВнР напомня, че България няма свое посолство в Габороне. Акредитирани за Ботсвана са посолствата ни в Претория и  в Република Южна Африка.

Гренада въвежда редица ограничения заради нарастващия брой на заболелите от Covid-19 на острова. Пристигащите от чужбина вече ще трябва да представят медицинска справка за отрицателен тест за Covid-19 при влизане в страната. Властите заявиха, че преустановяват приема на туристи. Междувременно вече пристигналите на острова гости ще могат да останат там до края на планираното завръщане у дома.

Съставил : Венета Николова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: Генерално Консулство Ню Йорк

България, Турция и Сърбия представиха традициите си в Ню Йорк

На събитие, организирано от Генералните консулства на България, Турция и Сърбия в Ню Йорк, бяха представени културите, традициите и възможностите за туризъм в трите балкански държави. Празненството бе домакинствано от генералното консулство на..

публикувано на 23.04.24 в 16:17

Над 60% от хората в България живеят с недостиг на средства за издръжка

Малко над 1450 лв. са необходими на един работещ и живеещ в едночленно семейство, и общо 2616 лв. пък трябват за месечната издръжка за тричленно семейство, какъвто е в момента моделът на повечето от домакинствата в България (двама работещи възрастни и едно..

публикувано на 23.04.24 в 14:45
Снимка: Facebook 
/Balgaria.i.Makedonia.Istoria.i.Politika

Преведоха на английски двутомника "България и Македония, история и политика"

40 автори с 43 теми участват в първия том на сборника "България и Македония, история и политика". С научни факти първият том проследява Средновековието, Османския период, борбата за правата и свободите на населението в Македония и възникването..

публикувано на 23.04.24 в 11:50