Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Намалява броят на заболелите и на починалите от коронавирус

Ваксинациите започват на 27 декември със здравния министър и медиците на първа линия

Снимка: БГНЕС

Противоепидемичните мерки дават резултат и вече няма области в червената зона. Това е станало ясно на работно съвещание при премиера Бойко Борисов с представители на Националния оперативен и на ваксинационния щаб. Намалява броят както на заразените, така и на починалите от коронавирус и все повече хора биват излекувани. Според премиера с помощта на ваксините страната ни ще може да излезе от епидемията до края на следващата година, съобщават от правителствената пресслужба.

На 26 декември първите 10 хил. дози ваксини ще пристигнат у нас, а на 27 декември кампанията по имунизацията ще започне в София, Пловдив и Бургас и от следващия ден в останалите областни центрове, съобщиха на редовния брифинг в Министерството на здравеопазването. Още през януари ще бъдат получени нови 60 хил. дози от ваксината, каза държавният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Първи ще се ваксинират здравният министър проф. Костадин Ангелов, директорите на болниците и медиците на първа линия. „След здравните работници минаваме към домовете за социални грижи за възрастни и хора с умствени увреждания, пръснати в цялата, добави здравният инспектор.

Работим по създаването на бърз информационен канал, чрез който лекарите да получават най-важната информация за ваксините”, съобщи здравният министър проф. Костадин Ангелов. Освен това между Коледа и Нова година на онлайн среща с медиите от цялата страна ведомството ще “протегне ръка за помощ” – така със съдействието на журналистити информацията за ваксините ще стигне до всички граждани. Министърът каза още, че информираното съгласие не означава освождаване от отговорност на когото и да било, а че личният лекар е отговорил на всички зададени му въпроси.

Излекуваните пациенти през последната седмица са 16 хиляди, а заболелите са почти наполовина в сравнение с оздравелите, каза още здравният министър. Намалява и броят на използваните болнични легла. По показателя 14-дневна заболеваемост страната ни се намира на 17-о място в ЕС, а по смъртност е на трето място.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Нидерландия провежда разследване за измами с обезщетения от България

Нидерландската служба за данъчно разузнаване и разследване (FIOD) отново разследва организирани измами със социални обезщетения от България, предаде БТА. Отделът "Социални обезщетения" е получил множество сигнали за лица, които неправомерно се..

публикувано на 17.04.24 в 16:05
Станимир Михайлов

Парламентът освободи управителя на Здравната каса

Парламентът освободи управителя на Националната здравноосигурителна каса Станимир Михайлов. Решението беше взето със 116 гласа "за", "против" - 56 от ПП-ДБ, без въздържали се. Предсрочното прекратяване мандата на Михайлов, гласувано заради..

публикувано на 17.04.24 в 15:42
Снимки: БТА, БГНЕС

Колко ще струва Великденската трапеза на българите тази година

Кажи ми какво имаш на масата, за да ти кажа какво празнуваш. Така шеговито може да погледнем на празничния календар на българина от миналото до днес. Истината е, че трапезата винаги е била много важен елемент от битуването и празнуването ни. Великден..

публикувано на 17.04.24 в 13:30