Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българи от Мюнхен - с коледно дарение за храм в Кърджали

Отец Боян Саръев
Снимка: Радио Кърджали

В навечерието на Рождество Христово манастирът "Успение Богородично" в кърджалийския квартал Гледа получи дарение от българската общност в Мюнхен, Германия.

Вече 20 години обществената трапезария към храма на манастира осигурява топла храна на хора в нужда, болни и възрастни, независимо от техния етнос и религиозна принадлежност. Освен предпразничния обяд, днес в манастира бяха раздадени и хранителни пакети от българи зад граница, информира Божидар Чолаков от БНР-Кърджали.

Това е първото дарение за храма от българската общност в Мюнхен. Сънародниците ни там избрали да направят дарение на обществената трапезария, след като преди години пловдивчанката с родопски корени Роса Соколова, завела на разходка в Източните Родопи свои приятели от Мюнхен. Тя се оказва и връзката на дарителите с отец Боян Саръев, който е инициаторът за изграждането на православното духовно средище в кърджалийския квартал.

Пред Радио Кърджали Отец Саръев споделя, че българите днес даряват по-малко, спрямо предишни години, но все пак дарители има. Вече 20 години обществента трапезария се издържа именно от дарения.

Повече по темата вижте и чуйте ТУК.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Българите зад граница могат да подават заявления за гласуване и онлайн

От 12.00 часа българско време на 23 април 2024 г. на интернет страницата на ЦИК вече може да се подава електронно заявление за гласуване извън страната . Електронните документи служат за образуване на избирателни секции извън страната (при подадени..

публикувано на 23.04.24 в 14:15

5 години хор "Булгапея" оглася Брюксел с български фолклорни песни

Българската акапелна формация "Булгапея" от Брюксел с диригент Надежда Николова отбеляза петата година от своето основаване, предаде БТА, позовавайки се на българското сопрано Анета Тодорова, която е част от хора. "В най-наситения с..

публикувано на 22.04.24 в 19:35

Сънародниците ни в Коядо Виялба отпразнуваха българската пролет

Сънародниците ни в Коядо Виялба (Мадрид) отпразнуваха своя най-любим сезон с фолклорния концерт спектакъл “Българска пролет”. Събитието беше организирано от фолклорната танцова група “Пъстър Хоровод”. В концерта се включиха много български състави,..

публикувано на 21.04.24 в 11:34