Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българи от Мюнхен - с коледно дарение за храм в Кърджали

Отец Боян Саръев
Снимка: Радио Кърджали

В навечерието на Рождество Христово манастирът "Успение Богородично" в кърджалийския квартал Гледа получи дарение от българската общност в Мюнхен, Германия.

Вече 20 години обществената трапезария към храма на манастира осигурява топла храна на хора в нужда, болни и възрастни, независимо от техния етнос и религиозна принадлежност. Освен предпразничния обяд, днес в манастира бяха раздадени и хранителни пакети от българи зад граница, информира Божидар Чолаков от БНР-Кърджали.

Това е първото дарение за храма от българската общност в Мюнхен. Сънародниците ни там избрали да направят дарение на обществената трапезария, след като преди години пловдивчанката с родопски корени Роса Соколова, завела на разходка в Източните Родопи свои приятели от Мюнхен. Тя се оказва и връзката на дарителите с отец Боян Саръев, който е инициаторът за изграждането на православното духовно средище в кърджалийския квартал.

Пред Радио Кърджали Отец Саръев споделя, че българите днес даряват по-малко, спрямо предишни години, но все пак дарители има. Вече 20 години обществента трапезария се издържа именно от дарения.

Повече по темата вижте и чуйте ТУК.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Нургюл Салимова ще се срещне с българите в Торонто

Българската шахматистка Нургюл Салимова, която е единствената българка - участничка в Турнира на претендентките, който се провежда в Торонто, ще гостува в генералното консулство на Република България в Торонто (65 Overlea Blvd, Suite 230 Toronto, ON M4H..

публикувано на 06.04.24 в 06:10

Българският лицей "Васил Левски" в Кишинев се сдоби с бюст на Васил Левски

Българският лицей "Васил Левски" в Кишинев, Молдова, се сдоби с бюст на националния герой на България Васил Левски. Това стана благодарение на Асоциацията на българите по света.  На тържествената церемония по откриването на бюста присъстваха..

публикувано на 05.04.24 в 13:48
Снимка: Асоциация

Паметникът на Светите братя Кирил и Методий ще е обединителен международен център в испанския град Малага

На 5 април, в навечерието на Успение на Св. Методий Славянобългарски, се открива първият български паметник, посветен на Светите братя Кирил и Методий в Кралство Испанияи. Той е поставен на специално място – в парк-зоната на гр. Малага. Повод за..

публикувано на 04.04.24 в 12:35