Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Деца възстановяват неизвестно досега коледарско наричане

Снимката е илюстративна
Снимка: Архив

Неизвестна коледарска молитва са открили и възстановили ученици от основното училище "Цанко Церковски" в силистренското село Средище, съобщи заместник-директорът Румяна Стефанова, цитирана от БТА.

По думите й, молитвата най-вероятно произхожда от старото село. Тя завършва с текст против душманина на къщата, където гостуват коледарите.

„Молитвата е възстановена след толкова години като спомен от едно минало. Но коледарската традиция е жива в Силистренско, макар че усложнената обстановка възпрепятства коледарите“, казва преподавателката.

В с. Малък Преславец пък се помни песен, в която "царювата къща" е до световно дърво, под което е застлана златна трапеза с превит кравай и кана с пропенено вино.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Нова разработка – български хора̀ чрез мобилна игра с добавена реалност

Където и да се намирате по света, стига да разполагате със смартфон и достъп до интернет, можете сами да усвоите преплетените стъпки на българските хора̀ с помощта на добавена реалност чрез новата българска безплатна игра Таратанци . "Просто..

публикувано на 27.02.23 в 06:55
Кукерландия

Кукери шестват за плодородие и здраве на Сирна неделя

Кукери ще шестват в Пловдив този следобед. Те ще тръгнат в 16.30 часа от Военния клуб в града и ще шестват по Главната улица, предаде БНР Пловдив. Събитието  е свързано с народните обичаи на Сирни Заговезни в началото на Великите пости, когато се дава и..

публикувано на 26.02.23 в 11:20
Снимка: Facebook /Национален политехнически музей

Ден на традициите в Националния политехнически музей в София

Весела работилничка за мартенички и текстилен печат организира в съботния ден (25.02) Националният политехнически музей в София (на ул. „Опълченска” 66). Там, от 11 до 13 часа, всеки може да си измайстори не само мартеничка по свой вкус, но и да..

публикувано на 25.02.23 в 10:05