Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Деца възстановяват неизвестно досега коледарско наричане

Снимката е илюстративна
Снимка: Архив

Неизвестна коледарска молитва са открили и възстановили ученици от основното училище "Цанко Церковски" в силистренското село Средище, съобщи заместник-директорът Румяна Стефанова, цитирана от БТА.

По думите й, молитвата най-вероятно произхожда от старото село. Тя завършва с текст против душманина на къщата, където гостуват коледарите.

„Молитвата е възстановена след толкова години като спомен от едно минало. Но коледарската традиция е жива в Силистренско, макар че усложнената обстановка възпрепятства коледарите“, казва преподавателката.

В с. Малък Преславец пък се помни песен, в която "царювата къща" е до световно дърво, под което е застлана златна трапеза с превит кравай и кана с пропенено вино.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Възстановка на обичаи, свързани с деня на св. Варвара

Три празника в началото на декември бележат прехода от есен към зима

На 4 декември е църковният празник на Света великомъченица Варвара , отбелязван и от православието, и от католицизма. Варвара била девойка от знатен род, посечена заради християнската си вяра в началото на IV век. Съществува вярването,..

публикувано на 04.12.22 в 05:15

5 популярни български ястия, които могат да ви се сторят … странни

Българската кухня е кръстоска между ориенталската и европейската, затова може да се каже, че е универсална. Най-популярните нашенски храни като баница, шопска салата, кебапче, кюфте, лютеница и пр. се харесват на почти всеки. Но някои популярни..

публикувано на 18.11.22 в 11:55

Музей на Духовността отваря врати в Широка лъка

След основен ремонт и реставрация е възстановено Първото класно училище в автентичното родопско село Широка лъка. Построеното през 1888 г. школо отново отваря врати, но този път като Музей на духовността. В него са представени артефакти, документи..

публикувано на 29.10.22 в 14:35