Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Деца възстановяват неизвестно досега коледарско наричане

Снимката е илюстративна
Снимка: Архив

Неизвестна коледарска молитва са открили и възстановили ученици от основното училище "Цанко Церковски" в силистренското село Средище, съобщи заместник-директорът Румяна Стефанова, цитирана от БТА.

По думите й, молитвата най-вероятно произхожда от старото село. Тя завършва с текст против душманина на къщата, където гостуват коледарите.

„Молитвата е възстановена след толкова години като спомен от едно минало. Но коледарската традиция е жива в Силистренско, макар че усложнената обстановка възпрепятства коледарите“, казва преподавателката.

В с. Малък Преславец пък се помни песен, в която "царювата къща" е до световно дърво, под което е застлана златна трапеза с превит кравай и кана с пропенено вино.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

С Панагия в Кюстендил почитат Божията майка

Ден преди Успение Богородично община Кюстендил организира XV Културен форум “Панагия”. Панагия е името за Богородица , а също въздигането и обредното разчупване на хляба. На днешния ден – около църкви и параклиси, посветени на Успението на Божията..

публикувано на 14.08.22 в 06:00

Да прекосиш България с живите човешки съкровища

Незабравимо преживяване е да попаднеш в Копривщица по време на събора – минало и настояще се сливат пред очите ти в очарователна плетеница, която можеш да намериш само тук. Градът и поляните на Войводенец се превръщат в пъстри и многозвучни картини,..

публикувано на 08.08.22 в 18:15
Колорит от Събора в Копривщица

Копривщица събра за пореден път ценителите на фолклора ни

За 12-и път в три поредни дни – 5, 6 и 7 август, за Националния събор на народното творчество в Копривщица се стекоха талантливи фолклорни изпълнители от цяла България. „Копривщица е голям празник за всички, които обичат българския фолклор – от..

публикувано на 07.08.22 в 15:17