Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Деца възстановяват неизвестно досега коледарско наричане

Снимката е илюстративна
Снимка: Архив

Неизвестна коледарска молитва са открили и възстановили ученици от основното училище "Цанко Церковски" в силистренското село Средище, съобщи заместник-директорът Румяна Стефанова, цитирана от БТА.

По думите й, молитвата най-вероятно произхожда от старото село. Тя завършва с текст против душманина на къщата, където гостуват коледарите.

„Молитвата е възстановена след толкова години като спомен от едно минало. Но коледарската традиция е жива в Силистренско, макар че усложнената обстановка възпрепятства коледарите“, казва преподавателката.

В с. Малък Преславец пък се помни песен, в която "царювата къща" е до световно дърво, под което е застлана златна трапеза с превит кравай и кана с пропенено вино.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Автентични песни, танци и обичаи на Копривщенските поляни

Дванайсетият  Национален събор на народното творчество в Копривщица  беше официално открит тази сутрин с празничен концерт в местността Войводенец. В присъствието на служебния министър на културата проф. Велислав Минеков и на неговия заместник проф...

публикувано на 06.08.22 в 15:07

В Копривщица започва най-големият празник на българския фолклор

Участниците в дванадесетото издание на Националния събор на българското народно творчество в Копривщица са над 6500 , стана ясно на пресконференцията ден преди началото. На 5, 6 и 7 август, на шестте сцени в живописната местност Войводенец, ще се..

публикувано на 05.08.22 в 10:40

Българските занаяти се крепят на последни издихания

Традиционните български занаяти векове наред са се предавали от баща на син, от майстор на калфа. А произведенията, излезли от сръчните ръце на посветилите им се, не спират да удивляват с дълговечност и вложена душа. Но днес, за съжаление, почти..

публикувано на 02.08.22 в 12:40