Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Откритие в България помири неандерталците и хомо сапиенс

Пещера „Бачо Киро“
Снимка: БГНЕС

Вкаменелости открити в България показват, че неандерталците и хората от хомо сапиенс са съжителствували доста по-тясно отколкото се предполагаше досега, пише в. „Bild“.

ДНК данни от кости в пещерата „Бачо Киро“ сочат, че съвременният човек е имигрирал в Европа не преди 41 000, а 8000 години по-рано. От находките е видно, че двата вида не са се конкурирали за оцеляване. Живели са заедно и мирно повече от 300 поколения. Обитавали са едни и същи пещери. Създавали са общи семейства и деца. „Ето защо все още носим до 4% неандерталски гени", казва Жан-Жак Хюблин, директор на Института за еволюционна антропология „Макс Планк“ в Лайпциг, предаде БГНЕС.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

„Хвърковатата чета на Бенковски”, художник Петър Морозов

Чужденците в Хвърковатата чета на Георги Бенковски

Създателят на вътрешната организация за освобождение на България Васил Левски при формиране на революционните комитети в българските земи първи включва в тях чужденци, работещи в "Източната железница" на барон Мориц Хирш. Върху неговата революционна..

публикувано на 22.04.24 в 08:15

Преди 80 години е открита Казанлъшката гробница

"Човекът не знае пътя към небето, но конят го знае", гласи поговорка на траките. Затова тракийските царе задължително са изпращани в отвъдното заедно със своите коне. Заради многобройните могили с погребения на владетели от елинистичната епоха,..

публикувано на 19.04.24 в 04:35

Нови технологии пресъздават битката при Тутракан

Иновативен музеен обект отваря врати във военното гробище край Тутракан. Мемориалът "Тутраканска епопея – 1916" е в построена за целта нова музейно-експозиционна сграда. Тя включва редица нови технологии, които потапят посетителя в историята на..

публикувано на 18.04.24 в 12:15