Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

40 години от обявяването на Кирил и Методий за съпокровители на Европа

Снимка: архив

Днес се навършват 40 години от обявяването на светите Кирил и Методий за съпокровители на Европа от папа Йоан Павел Втори с апостолическото писмо „За безпримерно достойнство“.

Кирил и Методий са сред шестимата светци, провъзгласени от Католическата църква през годините за покровители на Европа.

За Йоан Павел Втори двамата са мост между Изтока и Запада, допринесли значително за културното израстване на Стария континент.

Азбуката, съставена от Кирил и Методий, както и книгите, написани на новата азбука, са тържествено осветени през 867 г., в базиликата „Санта Мария Маджоре” в Рим от папа Адриан II.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Изложба разказва за създаването на двореца в Балчик преди 100 години

Изложбата "Духовната вселена на кралица Мария" на румънската асоциация ДАР гостува до 12 май в Държавен културен институт "Културен център Двореца" – Балчик. Това е първото от над 90 събития в културния институт, посветени на 100-годишнината от..

публикувано на 16.04.24 в 11:40

45 години от полета на първия български космонавт Георги Иванов

Три самолета ще прелетят днес над Ловеч към 17:30 часа, за да отправят въздушен поздрав по случай 45-годишнината от полета на първия български космонавт . Самолетите ще излетят от авиобаза "Долна Митрополия" и ще преминат във формация..

публикувано на 10.04.24 в 06:10
Отец Петко Вълов

Униатската църква в България има нов предстоятел

Папа Франциск назначи отец Петко Вълов за епарх на епархия „Св. Йоан XXIII“ на вярващите католици от византийски обред в България, предаде „Ватикан Нюз“. Светият отец е приел оставката на Н. Пр. Христо Пройков, предава БТА. Новият..

публикувано на 09.04.24 в 11:19