Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Уроците на 2020 г. ни дават ключа към спасението

Снимка: sveticarboris.net

За мнозина, 2020 година беше изключително запомняща се – на равносметка и преоценка на ценностната система. Някои се сбогуваха с любими хора, други останаха без работа, трети прозряха пътя към спасението на душата си. На прага на Новата 2021 г., повечето българи поглеждат към неясното бъдеще със смесени чувства на страх, несигурност и слаба надежда. Вероятността обаче пандемията, която обърка живота на милиарди хора по земята, да затихне бързо, така както се появи, е минимална.

Според Православната ни църква нищо на този свят не се случва, без Божието допущение. Случайно или не, пандемията връхлетя България по време на Великия пост през пролетта и взе най-много жертви през Рождественския пост. "Аз съм изключително благодарен на Бога и се надявам хората да са разбрали, че Той иска да ни каже нещо", отбеляза в интервю за Радио България отец Георги Фотакиев от варненския храм "Св. Цар Борис". "Точно тогава, т.нар. традиционен православен християнин, който посещава храма без вяра, се втурва да пазарува и превръща светлите християнски празници в суета", отбелязва отец Георги. Затова, според него, 2020 г. е дала възможност на българите да преосмислят събитията от духовна гледна точка. Защото пандемията им е показала, че са смъртни:

"В последно време материалното благополучие и примамливите възможности сякаш отдалечиха човека от идеята за вечността. Всеки се бори за мига, без да осъзнава, че това е самата вечност. Нещата, които вършиш са отзвук на това, което ни очаква във вечния живот – там където трябва да стигне всеки един от нас. Затова съм щастлив, че годината беше благодатна от християнска гледна точка. Надявам се всеки да вземе най-доброто от нея."


Що се отнася до изпитанията на 2020г., през които повечето хора се наложи да преминат  – те бледнеят на фона на глада, войните и тежките епидемии през вековете. "Ние все още не сме видели събития, при които се изпитва човешкото естество по отношение на Бога и ближния – припомня отец Георги и добавя - Именно тогава си проличава кой е Човек."

"Ако хората могат да задържат през 2021 г. това осъзнаване и са успели да си направят равносметка, ако са видели суетата на всичко – могат да запазят вярата си и да укрепнат в нея. Иска ми се да са разбрали, че "тук и сега" не е във времето и пространството, а във вечността. Бог ни е дал тази планета да я пазим. Нормално е да има отговор за всичко, което причиняваме на цялата природа, а и на душите си. Благодарение на нашата безотговорност, бедствията се увеличават."

Затова и пожеланието на отец Георги за Новата 2021г. е всички да имат "мирна радост", като тази, която ни спохожда свише. А тя е възможна, само ако хората опазят вярата си, въпреки трудностите. Надеждата на отеца е българите да успеят малко да се смирят и да преориентират ценностите си, което ще им помогне да напреднат в духовния живот:

"Пожелавам на всички българи здраве, дълголетие и успехи във всичките им спасителни начинания. Всичко най-добро, което могат да имат и дай Боже да полагат усилия - не да пожелават, а да вършат нещата, защото както казва апостол Яков "вярата без дела е мъртва".“

Затова и посланието на отец Георги е събрано само в две думи "Добри дела!"

Снимки: sveticarboris.net

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В Родопите звукът на гайдата е магия, за която разказва местен музей

Скулптурна композиция в родопското село Широка лъка прославя местните гайдари и певци, прочути във всички краища на родината, а и извън нея. Наречена е "Гайдарят", а наскоро в селото беше представен роман със същото заглавие. Отстоящото на няколко..

публикувано на 10.03.24 в 07:30

На Месни заговезни започва преходът към дългите Великденски пости

Винаги в неделя, осем седмици преди Великден, православните християни отбелязват Месни заговезни. По време на богослужението, Църквата припомня чрез текстовете в Светото писание картината на Страшния съд. Там са засегнати темите за греховността и..

публикувано на 10.03.24 в 05:10

Задушница е, почитаме паметта на починалите ни сродници

В съботния ден срещу Неделя Месопустна (Месни заговезни) православните българи извършват помен в памет на мъртвите. Това е една от трите Задушници, които православните християни отбелязват всяка година, преди началото на Рождественските, Великите и..

публикувано на 09.03.24 в 05:05