Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изборите за парламент – акцент в Политическата 2021 година

Снимка: Facebook /Народно събрание на Република България

След най-необичайната година от десетилетия насам, през пролетта на 2021 г. в България предстоят важни и очертаващи се като доста атрактивни парламентарни избори. Независимо от недоволството и бурните протести в годината, белязана от Ковид кризата, до предсрочни избори не се стигна. Сега – броени месеци преди редовния парламентарен вот, разговорът за бъдещата политика в България все още е твърде сложен и неясен. 

Какво знаем до момента? Своеобразна заявка да бъдат алтернатива на досегашното управление на Бойко Борисов са дали някои позабравени политически фигури от близкото минало, както и личности от публичното пространство, които досега не са участвали в политиката. Ярък пример имаме в лицето на Слави Трифонов – видна фигура от българския шоубизнес, който въпреки някои процесуални спънки, през 2020 г. сформира своя политически проект „Има такава държава“. 

Слави Трифонов
До момента обаче освен лидера и неговото най-тясно обкръжение, в лицето на сценаристите на телевизионното шоу на Слави, не са ясни другите лица, които евентуално ще станат водачи на партийните листи за изборите. Не се вижда и някаква сериозна партийна дейност. Въпреки това обаче, социолозите предвещават сериозен шанс за Трифонов и намеренията му за участие в политиката. 

Мая Манолова с Николай Хаджигенов от „Отровното трио“
С амбицията за алтернатива на настоящото управление, в самия край на миналата година бившият национален омбудсман и бивш претендент за кмет на българската столица Мая Манолова се съюзи с „Отровното трио“, нашумяло покрай протестите срещу властта от лятото и есента на 2020 година като техен организатор. Подписали споразумение за общо явяване на парламентарните избори, двете страни се обявиха за „демонтиране“ и ревизия на управлението на Бойко Борисов, а също - за обединяване на усилията на извънпарламентарните формации, така че да се гарантират честни избори. Какви са шансовете на Мая Манолова и на триото, съставено от адвоката Николай Хаджигенов, PR-специалиста Арман Бабикян и скулптора проф. Велислав Минеков, ще бъде интересно да узнаем, още повече – предвид „стихването“ на тяхното влияние над протестиращите срещу властта в края на миналата година.

Христо Иванов
Сред претендентите за бъдещия парламент е обединението „Демократична България“ с лидер Христо Иванов (изявявал се неведнъж през 2020 г. в различни и нестандартни протестни акции) и новата формация „Републиканци за България“ на бившия втори в ГЕРБ Цветан Цветанов, който излезе със сериозна критика към предишните си съпартийци.

Васил Божков
Странен, смел, за някои анализатори - твърде несериозен, се оказа „плонжът“ в политическото море на укриващия се в Дубай с десетки задочни прокурорски обвинения бизнесмен Васил Божков. Чрез видеопослание от Фейсбук преди няколко месеца той обяви дори името на бъдещия си политически проект – „Българско лято“. Според анализаторите, заявената от Божков партия е с неясна идейна физиономия и повече прилича на заигравка с медиите, отколкото на сериозно намерение, а целта е бизнесменът да поддържа жив интереса към собствената си личност. Последното той доказа и в края на 2020 г., когато отново от социалните мрежи написа „Това е ваксината - 28 март, 2021г.“, визирайки парламентарните избори.

Корнелия Нинова, председател на БСП
Наред с новите лица и партии, на вота през пролетта своето намерение за поемане на кормилото на държавата ще направят и традиционните играчи в българската политика, по настоящем в опозиция - БСП и ДПС. Предвид разнопосочните вътрешнопартийни процеси, анализаторите са колебливи в прогнозите си за грандиозен изборен успех на социалистите през пролетта. Трудно е да се прогнозира с точност и политическото бъдеще на „обединените патриоти“, които сега са част от управлението на страната. Колкото до ДПС, електоратът на партията е почти константна величина при всички парламентарни избори и изненади са малко вероятни.

Бойко Борисов
Социологическите прогнози дават нелош резултат и за управляващата трети мандат партия ГЕРБ, срещу която беше насочен народният гняв през 2020 г. Ето защо, политолозите не изключват съставът на следващия парламент да отрази отново един раздробен политически пейзаж, което безспорно ще направи трудно формирането на жизнена правителствена коалиция.

Интересно е и още нещо - как ще премине предизборната кампания в условията на социалната дистанцираност заради Covid-19. Свикнали сме, че политиците провеждат предизборните си кампании лично и при непосредствени срещи с хората, за чието доверие се борят. А може би този път ще станем свидетели и на кампания в нова форма? При всички положения обаче, задаващите се през 2021 година парламентарни избори ще бъдат интересни както за отразяване, така и за анализиране. В крайна сметка, последната дума имат българските граждани.

Снимки: Facebook /Народно събрание на Република България, Васил Божков, Корнелия Нинова, БГНЕС, demokrati.bg, Gerb.bg

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Подновени са преговорите за съставяне на правителство

Водят се разговори, между ГЕРБ-СДС и „Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ), каза пред БНТ кандидатът за премиер от ГЕРБ Мария Габриел. Тя отказа да даде повече информация и подчерта, че докато всичко не е договорено, нищо не е..

публикувано на 23.03.24 в 09:27
Вицепрезидентът Илияна Йотова.

Няма паралел между ротацията на премиерите в България и Румъния

В Румъния имаше правила, коалиционно споразумение още в самото начало, когато беше създаден техния кабинет и затова беше много по-лесно и просто да бъде извършена тази ротация. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова в отговор на журналистически..

публикувано на 23.03.24 в 08:47

През август в София ще дойде нов посланик на Обединеното кралство

Натаниъл Копси е назначен за посланик на крал Чарлз Трети в Република България, наследявайки д-р Роб Диксън, който ще премине на друга длъжност в дипломатическата служба, се казва в прессъобщение на британското посолство. Посланик Копси ще..

публикувано на 22.03.24 в 16:35