Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НОЩ: Заразителен е характерът на ваксинацията срещу Covid-19

Нова доставка на ваксини се очаква идната седмица

Снимка: БТА

Трайна тенденция за увеличаване на броя на излекуваните от коронавирус спрямо този на новозаразените отчете здравният министър проф. Костадин Ангелов на редовния брифинг на Националния оперативен щаб (НОЩ).

Тази констатация се потвърждава и от факта, че
значително е намалял натискът върху столичните болници, по думите на председателя на НОЩ ген. Венцислав Мутафчийски. Той даде за пример Военно-медицинската академия, където случаите на пациенти с тежки дихателни проблеми са спаднали с 40-50%.



Заразителен характер на ваксинацията още от първия ден” – така ген. Венцислав Мутафчийски обобщи наблюденията си от началото на имуназацията срещу коронавирус. Той разказа, че във ВМА определените 100 дози не са стигнали и се е наложило да върнат много желащи да се ваксинират медици.

Новите 25 хил. дози ваксини ще пристигнат у нас на 4 или 5 януари със самолет и ще бъдат превозени до всички регионални здравни инспекции с автомобили, каза държавният главен инспектор доц. Ангел Кунчев.



Очаква се до края на следващия месец да завърши първата фаза от имунизацията, обхващата медиците, и да започне ваксинирането на възрастните хора. Това обаче може да стане и през януари, ако Европейската агенция по лекарствата одобри ваксината на „Модерна”.

На 4 януари децата и учениците до 4-и клас ще се завърнат в детските градини и училищата, потвърди образователният министър Красимир Вълчев.



От 
началото на епидемията близо 201 хил. души са се заразили с Covid-19, а починалите приближават 8 хиляди. Попоказателя заболеваемост през последните две седмици страната ни заема 24-омясто в ЕС, докато броят на загубилите битката с болестта ни нарежда на трето място, съобщи доц. Ангел Кунчев.

Той каза още, че ако положителната тенденци за намаляване на новите случаи се запази поне една седмица, ще може да с емисли за разхлабване на противоепидемичните мерки.

Снимки: БТА, БГНЕС

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Нидерландия провежда разследване за измами с обезщетения от България

Нидерландската служба за данъчно разузнаване и разследване (FIOD) отново разследва организирани измами със социални обезщетения от България, предаде БТА. Отделът "Социални обезщетения" е получил множество сигнали за лица, които неправомерно се..

публикувано на 17.04.24 в 16:05
Станимир Михайлов

Парламентът освободи управителя на Здравната каса

Парламентът освободи управителя на Националната здравноосигурителна каса Станимир Михайлов. Решението беше взето със 116 гласа "за", "против" - 56 от ПП-ДБ, без въздържали се. Предсрочното прекратяване мандата на Михайлов, гласувано заради..

публикувано на 17.04.24 в 15:42
Снимки: БТА, БГНЕС

Колко ще струва Великденската трапеза на българите тази година

Кажи ми какво имаш на масата, за да ти кажа какво празнуваш. Така шеговито може да погледнем на празничния календар на българина от миналото до днес. Истината е, че трапезата винаги е била много важен елемент от битуването и празнуването ни. Великден..

публикувано на 17.04.24 в 13:30