Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По съседски: Събития с балкански адрес

По-важните акценти от региона в седмицата 28-31 декември 2020 г.


2 януари ще е ден на траур в Хърватия

Вторият ден от новата 2021 година за хърватите ще бъде ден на национален траур, в памет на жертвите от разрушителното земетресение на 29 декември. След трус от 6,3 по Рихтер в град Петриня загинаха 7 души, сред които и дете. За да се справи с последиците, Загреб задейства Механизма за гражданска защита на ЕС. „За по-малко от 24 часа са получени предложения за помощ от 13 държави в ЕС и от една страна участник в механизма. Това доказва, че европейската солидарност е жива и Хърватия не е сама в кризата“, коментира еврокомисарят за реакция при кризи Янез Ленарчич. Хърватия откри и специална банкова сметка за изпращане на дарения, а премиерът Андрей Пленкович съобщи, че желаещите да помогнат могат да се обърнат към Гражданска защита и към Червения кръст.

В Гърция спират публичната имунизация на политиците

Премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис се ваксинира срещу Covid-19
Гръцкото правителство прекрати ваксинацията срещу Covid-19 за длъжностни лица, поради неодобрение от обществото. Медиите обвиниха министрите, че бързат да се ваксинират, преди лекарите да са имали този шанс, обясни заместник-говорителят на правителството Аристотелия Пелони. До 30 декември са ваксинирани 66 длъжностни лица. Сред тях са президентът Катерина Сакеларопулу, премиерът Кириакос Мицотакис, редица министри и политици, които дадоха пример на обществото. Ваксинацията на първите лица бе показана на живо по телевизията, предаде БТА. Останалите „държавни служители ще бъдат ваксинирани, когато дойде редът им по графика за ваксинацията“, каза Пелони.

Турция въведе допълнителни ограничения за Нова година


Заради пандемията от Covid-19 Турция въведе допълнителни ограничения в новогодишната нощ, които ще важат и за гостите от чужбина. От 20.00 часа на 31 декември до 10.00 часа на 1 януари е забранено излизането по централните туристически улици и площади във всички градове и окръзи. Забранено е провеждането на масови развлекателни мероприятия в хотели в цялата страна от 31 декември до 4 януари. Няма да се допуска струпването на хора, включително в зоните за хранене. Хотелите няма да могат да пускат дори музика във времето след 22.00 часа.

Над половината от македонските граждани не искат да се ваксинират


58,6% от гражданите на Северна Македония няма да се ваксинират срещу коронавируса, сочат данни от анкета на телевизия Телма. 38,7% от участниците в нея са заявили, че вероятно ще се ваксинират. Нивото на образование не влияе на решението на хората за имунизация. Против ваксинацията са 59% от македонците с незавършено образование и 50% от тези със следдипломни квалификации. По-големи различия има по пол и възраст. 44,2% от мъжете заявяват, че вероятно някога ще се ваксинират, при жените така смятат 31%. Най-големи скептици относно имунизацията са младежите от 18 до 29 години и земеделците. По-голям интерес проявяват хората над 65 години, където желаещите са 50%.

Черногорската опозиция напусна парламента в Подгорица


Демократичната партия на социалистите напусна новосформирания парламент на Черна гора. Опозицията иска Конституционният съд да оцени легитимността на парламентарния кворум, с който беше променен Законът за свободата на вероизповеданията. С поправките управляващите върнаха на Сръбската православна църква всички имоти. Решението предизвика  протести в столицата. Хиляди недоволни обвиниха новото правителство в просръбска политика. След  обявяването на независимостта от съюза със Сърбия през 2006 г., гражданите на Черна гора остават разделени за отношенията с Белград. Около 1/3 от тях се обявяват за сърби, а Сръбската патриаршия има най-много последователи.

Правителствена криза в Албания


Албанският президент Илир Мета осъди решението на Гърция да разшири своята акватория до 12 мили в спорния граничен район на Йонийско море. Във Фейсбук Мета поиска преговорите с Атина да продължат. Дипломатическата криза доведе до правителствени размествания в Тирана. Изпълняващият длъжността външен министър Гент Цакай подаде оставка. За първи дипломат премиерът Еди Рама издигна досегашния министър на отбраната Олта Джачка. Нейното място във военното министерство ще заеме бившият вицепремиер Нико Пелеши. Цакай, който по произход е от Косово, ще остана в екипа на премиера. Промените в кабинета трябва да бъдат одобрени от президента Илир Мета.

В публикацията е използвана информация от БНР и БТА

Съставил: Иво Иванов

Снимки: ЕПА/БГНЕС, vijesti.me и архив



Още от категорията

Колаж: БГНЕС

Българската политическа сага в превод за чужденци

Договорената преди 9 месеца размяна на премиер и вицепремиер на върха на държавата, може би е пред провал. Т.нар. ротация между Николай Денков и Мария Габриел трябваше да се състои още на 6 март, но твърде късно започналите преговори между двете..

публикувано на 21.03.24 в 11:15
„Искаме да има правителство, въпросът е как да вземем завоя след изказаното и от двете страни” – заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Извинение е пътят към продължаване на преговорите за българско правителство

България извървява сложен политически момент, в който трябва да се осъществи първата в историята ни ротация в управлението, договорена преди 9 месеца при съставянето на кабинета, начело с Николай Денков. Вчера, 19 март, представителят на първата..

публикувано на 20.03.24 в 11:10

От ПП-ДБ не са съгласни със състава на кабинета на Габриел

Държавният глава Румен Радев подписа указ, с който предлага на 49-ото Народно събрание да избере за министър-председател кандидата, предложен от първата по численост парламентарна група - тази на ГЕРБ-СДС. "Предложеният състав в папката,..

публикувано на 19.03.24 в 19:31