Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 300

2
Снимка: Румен Сарандев

Българският премиер: Предстои година на възстановяване и ново начало 
„Изпращаме година на изпитание –  невиждано досега по своите последствия и мащаби… Винаги обаче съм казвал, че българите показваме своята сила в най-тежките моменти. И сега беше така. 2020 г. ни показа истинския смисъл на думата „герои… Това написа в новогодишно поздравление до българските граждани премиерът Бойко Борисов в профила си във Фейсбук. Той отбеляза, че пандемията ни е научила да живеем, водени от грижата за другия, че дисциплината и отговорността могат да имат цената на човешки живот. Премиерът изрази надеждата си, че 2021-ва ще бъде година на възстановяването и новото начало, на връщането към нормалния живот.

В условията на пандемията България отчита добра фискална политика 
По предварителни данни на Министерството на финансите се очаква дефицитът в държавната хазна в края на декември да е 1,8 млрд. евро. Това прави 3% от БВП и е по-добър резултат от заложените 4,4% в актуализирания вариант на бюджета за 2020 г., предаде репортерката ни Марта Младенова.

Около 1,4 млрд. евро са преките фискални стимули през 2020 г. по линия на националния бюджет, включително социално-икономическите мерки за борба с последиците от пандемията и средствата за звената на първа линия. В тази сума влизат пренасочени средства от около 400 млн. евро от еврофондовете. Фискалният резерв надхвърля 6 милиарда евро. Тези резултати показват, че е поддържана добра фискална политика, посочват от министерството.

Влиза в сила „антипандемичният“ бюджет за 2021 година
Бюджет 2021 година влиза в сила от днес. В него е заложен дефицит от 4,9 милиарда лева, по-голямата част от които са свързани с овладяването на кризата с Covid-19. „Антипандемичният бюджет, както го определи финансовият министър Кирил Ананиев, залага по-големи приходи и разходи спрямо предходните години при очакван ръст на икономиката от 2,5%.

Въпреки това харчовете от хазната, свързани основно със социални плащания и някои от мерките за подкрепа на бизнеса, ще бъдат по-големи от постъпленията. Те от своя страна „страдат” заради друга анти-корона мярка - по-ниските ДДС ставки, гласувани миналата година, за редица сектори – основно в ресторантьорството, но и при бебешките пелени и храни, както и за книгите, предаде репортерката ни Марта Младенова.

Близо 13 000 пациенти с коронавирус са преминали през „Пирогов“ през 2020 година
Близо 13 000 са пациентите с коронавирус, които са преминали през столичната болница Пирогов за изминалата година, предаде репортерът ни Николай Христов. Най-много са били те в последните два месеца. Това е съобщил проф. Николай Габровски, заместник-директор на лечебното заведение. В момента пациентите с коронавирус, които се лекуват в болницата, са малко над 200 човека.

1046 са новите случаи на Covid-19 
1046 са новите случаи на коронавирус, регистрирани в България за последното денонощие. Това са 18,23– % от направените 5739 теста. Най-много са новорегистрираните в София –  155, следват Пловдив –  107, и Варна –  100.
Това показват данните от Единния информационен портал към полунощ.
За последните 24 часа са починали 61 души с коронавирус, оздравелите са 1192.
В болница се намират 4756 пациенти с Covid-19, от тях 464 са в интензивни отделения. Активните случаи са 75 163.

Припомняме, че на вчерашния седмичен брифинг за разпространението на новия вирус в страната здравният министър Костадин Ангелов обяви, че България вече е на 24-то място по заболеваемост в ЕС и на трето място по смъртност за последните 14 дни.

Патриарх Неофит: Надяваме се, че изпитанието ни е направило по-мъдри 
Надяваме се и се молим изминалата 2020 г., която беше година на невижданото изпитание на пандемията от новия и непознат доскоро на човечеството вирус, да ни е направила по-мъдри. Това посочи в обръщение към българите Българският патриарх Неофит. Той изрази надежда, че от това изпитание хората ще излязат още по-мотивирани да се борят за дара на живота.

Кукери гонеха злите сили, спазвайки противоепидемичните мерки
По традиция тази сутрин кукерите в Разлог гониха злите сили в първия ден на Новата 2021 година, предаде БГНЕС. Думкане на тъпан и звън на чанове събуди жителите на Разлог в мъгливата сутрин. Тъй като тази година местният кукерски фестивал Старчевата бе отменен, кукерите решиха да спазят традицията, спазвайки антиковид мерките. Те минаха по улиците, а местните хора ги аплодираха от тераси и прозорци. Полицията също бдеше да няма нарушения на ограниченията заради пандемията.

Разпространението на Covid-19 отмени за първи път от десетки години традиционните кукерски и маскарадни игри в Петрич, Разлог, Банско, Симитли и Благоевград.

Съставил: Миглена Иванова


Всичко по-важно за Covid-19 на български език можете да проследите и в 
специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса.
Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уебсайта на Радио България.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

България днес - 18 април 2024 г.

В „България днес“ на 18 април, Световен ден на радиолюбителите, разговаряме с Виктор Маринов, отдаден на радиото от 1977 г., след това се спираме на конвенционалните форми на журналистиката и въпроса доколко те намират отклик у младата публика в контекста..

публикувано на 18.04.24 в 19:00

България днес - 17 април 2024 г.

На 17 април в „България днес“ ви срещаме с Бледар Алтерзиу – млад човек от българското национално малицнство в Албания, завършил у нас и реализиращ се бе си в общинската администрация на албанския град Елбасан. С него разговаряме за основните..

публикувано на 17.04.24 в 19:00

България днес - 16 април 2024 г.

В "България днес" на 16 април припомняме историческия факт по приемането на Търновската конституция, от който се навършват 145 години. Разказваме за работата на Българското училище за роден език в Будапеща и ролята на унгарската държава в..

публикувано на 16.04.24 в 19:00