Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предимно българи посещават Туристическия център в Кайнарджа

Снимка: Община Силистра

Около 2000 души годишно посещават открития през 2014 г. туристически център в силистренското село Кайнарджа, съобщава БТА. Преобладават българските туристи, които на място се запознават с  експозиции за Руско-турската война (1768-1774 г.), с историята и етнографията на община Кайнарджа. Туристите получават информация и за многобройните преселения на населението в Южна Добруджа. 


Най-много посетители се регистрират в деня на ежегодния фолклорен събор "Край чешмата - под върбата". Интерес към тази туристическа дестинация проявяват семейства, ученици, студенти. Не са рядкост групите от пенсионерските клубове от областта и страната. А в бъдеще той може да привлича и групи от чуждестранни туристи, които обичат да изследват и посещават отдалечени и напълно нови туристически дестинации.


През 2017 г. силистренската община Кайнарджа стана част от международния маршрут за исторически туризъм „Места на мира”. Той започва от португалския град Евора Монте, преминава през още 8 селища от 6 европейски държави и стига до добруджанското селище в България, в което през 1774 година е бил подписан мирен договор между Османската империя и Русия, сложил край на една от войните между тях, пише порталът на българските общини КМЕТА.бг.


Основната забележителност в силистренското село е историческата чешма Кючук кайнарджа, край която през 2012 година с евросредства беше изграден посетителски комплекс на стойност 200 хил. лева. Около чешмата е оформена и алея на славата, където се издига паметник на руския генерал Пьотр Румянцев, подписал преди повече от два века договора с Високата порта от името на Екатерина Велика.

В Туристическия център е поставено началото на събирателска и краеведска дейност, свързана с община Кайнарджа. Центърът има за цел да работи с научни и културни институции, да утвърждава достиженията на този български край.

Снимки: Община Силистра



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Над 190 000 туристи са посетили Банско през зимния сезон

От началото на декември 2023г. до 15 април 2024г. пиринският курорт Банско е посетен от над 190 000 туристи от страната, от съседни балкански държави, от Европа и САЩ. Нощувките през сезона са над 656 000. Българските туристи са 163 250 с над 101..

публикувано на 17.04.24 в 13:15

София Ленд приютява 7-ото издание на Camping and Caravaning Expo 2024

Най-голямото специализирано изложение за къмпинг туризъм, водни спортове и свободно време на открито се завръща за седми пореден път и то на нова локация - София Ленд . За да приюти събитието, бившият столичен лунапарк отваря врати за първи път, след..

публикувано на 12.04.24 в 05:50
Експонати в сбирката на местното читалище

За добруджанското село Гарван, старата мелница и кои са гребенците

Първото нещо, което прави впечатление в село Гарван са красивите и много добре поддържани къщи в типичния местен добруджански стил. Селото се намира в сърцето на "Житницата на България" недалеч от град Силистра и наброява не повече от 300..

публикувано на 11.04.24 в 10:50