Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Локомотиви с имена на български владетели намаляват времето за пътуване

Снимка: bdz.bg

БДЖ посрещна новата година с два нови локомотива, кръстени на български владетели - "Аспарух" и "Тервел". Това са първите нови машини за последните близо 30 години, предаде БНТ. Те са изцяло дигитализирани, със системи за сигурност последно поколение.

За момента те се движат със скорост 130 км/ч, но се очаква тя да бъде увеличена до 160 км/ч., което ще намали времето за пътуване. Машините са пуснати по линиите от София до Варна и Бургас.

От БДЖ очакват още 13 машини. Другите пристигат поетапно след февруари.

Всички те ще бъдат кръщавани на български владетели. Върху всяка машина ще има QR код. При сканирането му с мобилен телефон пътниците ще научават интересни факти от историята, свързани с владетеля.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жълт код за опасни валежи в 11 области на страната и София

В четвъртък , 25 април, през страната ще премине студен атмосферен фронт. Ще вали и прегърми над цяла България. Има условия за градушки. Минималните температури ще са между 7 и 12°, в София 7°. Максималните температури ще са от 10-13° на запад, до..

публикувано на 24.04.24 в 19:14

България днес - 24 април 2024 г.

За силата да намерим себе си – в България или в чужбина –  говорим в "България днес" на 24 април. За ятото на белите лястовици – млади българи, които намират пристан близо до географския център на страната ни – разказва репортаж от Габрово. Мая Кефалова..

публикувано на 24.04.24 в 19:00

Празничните събития за Деня на храбростта в гарнизоните в страната

Военнослужещи от различни гарнизони на страната ще проведат празнични събития на 25, 26, 29, 30 април и 2 май по повод предстоящия 6 май – Ден на храбростта и празник на Българската армия. Гражданите ще могат да се запознаят с техниката и..

публикувано на 24.04.24 в 18:38