Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Великобритания въвежда национална карантина

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британските власти обявиха нови, по-строги ограничителни мерки във връзка с разпространението на Covid-19, като на територията на цялата страна се въвежда карантина. Българското външно министерство разпространи следната по-важна информация за живеещите на Острова:  

Жителите на Великобритания не трябва да напускат домовете, освен ако нямат основателна причина за това. Те могат да излизат, в случай че:

  • Пазаруват стоки от първа необходимост - за себе си или за друг човек в уязвимо положение;
  • Ходят на работа или полагат доброволен труд, ако това не може да бъде извършвано от вкъщи; 
  • Срещат се с хора от второ домакинство, с които се подкрепят взаимно, при положение че имат право на това (условията са описани ТУК);
  • Тренират със семейството си или с не повече от един човек извън него, като спортуването трябва да бъде ограничено до веднъж на ден;
  • Търсят медицинска помощ и се опитват да избегнат нараняване или заболяване (включително и домашно насилие);
  • Посещават образователна институция или детско заведение - за тези, които имат право на това.

Напускането на дома според някоя от изброените причини трябва да става само в района на местоживеене. Може да се излиза извън него, в случай че се пътува за работа.

Хора, които попадат в рискови групи за Covid-19, могат да излизат за посещение при лекар или за спортуване, ако е наложително. Те обаче не трябва да посещават работа.

Не са разрешени срещи с хора, които не са членове на домакинството, освен ако няма основателна причина за това. С всички останали следва да се спазва дистанция от 2 метра.

Университетите, началните училища и гимназиите ще останат отворени за деца със специални потребности, както и за такива, чиито родители упражняват т.нар. критични професии. Всички останали ще се обучават дистанционно до средата на февруари.

Ако сте превозвач, вижте повече и за условията за преминаване от Великобритания във Франция - ТУК

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се свържат с посолството ни в Лондон на телефони: +44 20 7581 3144; +44  20 7584 9400, +44 20 75893763.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Читалище "Кокиче" – българите в Япония за първи път регистрират свое образователно дружество

Втората по големина общност на сънародници в Япония регистрира първото българско образователно дружество в Япония - читалище „Кокиче“. Българската общност в региона Кансай е втората по големина и концентрация след тази в Токио, уточняват..

публикувано на 19.04.24 в 13:26

Град Русе е на фокус в Дните на България в Канада

За пети път в Британска Колумбия ще се проведат Дни на България в Канада, съобщи за БНР Генералният консул на страната ни в Торонто Велислава Панова . Събитието е на 19 април, като за първи път ще бъде домакинствано от град Салмън Арм. Панова..

публикувано на 19.04.24 в 05:55

Български деца написаха свои закони в столицата на щата Тексас

Ученици от Първо българско училище “Елин Пелин“ – клон в Остин, Тексас, написаха свои закони на занятие по повод 16 април – Деня на Търновската конституция, стана ясно от публикация във фейсбук. “Всички хора правят смешки”, “Всяко дете..

публикувано на 18.04.24 в 18:48