Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кой е „кръчмарят“ в политическите сметки на партиите

Снимка: БГНЕС

Парламентарните избори в България са на хоризонта. С началото на 2021 г. започна осезаема динамика в политическите структури. Президентът Румен Радев, който трябва с указ да насрочи датата за провеждане на изборите за народни представители, започна серия от консултации за справедливи, прозрачни и безопасни за здравето на гражданите парламентарни избори.

Известната като балансьор в политическата сфера партия Движение за права и свободи /ДПС/ стартира годината като обяви състава на оперативното си бюро, което ще подготвя изборната кампания. Централният съвет на партията прие и политическа декларация, в която се казва, че изборите през тази година ще бъдат изпит за всички партии и техните членове и симпатизанти: "Докато управляващите са част от кризите, а не от решенията, България ще изостава в развитието си от другите европейски държави и все по-трудно ще намира достойно място в региона и в Европа".

За "край на управлението на хунтата" и "преосноваване на социалната държава“ призова и олигархът Васил Божков, който укривайки се в Дубай, обяви онлайн, че създава политическа партия „Българско лято“.

Като контрапункт на обвиненията за несправяне с пандемията и породената от нея криза, управляващите от ГЕРБ започват годината с високо самочувствие и увереност. Самият премиер Бойко Борисов заяви, че след месеци „ще се окаже, че България най-правилно е управлявала финансите, икономиката и здравните мерки по време на кризата“.

"Коронавирусът ще бъде главният кръчмар в сметките на всички", коментира предстоящата изборна година социологът Първан Симеонов пред БНР. Според него важна ще е следизборната тактика на участниците в предстоящите парламентарни избори, и открои два варианта – всички срещу ГЕРБ или възроден ГЕРБ:


"Първият е всички срещу ГЕРБ, т.е. да се събере несъбираемото под формата на експертен или програмен кабинет, който да свърши някаква черна работа. Може би с ограничен мандат, а после страната спокойно да легне на нови релси. /…/ ГЕРБ надигна глава, патриотите също – главно покрай македонския казус ВМРО е изключително активна. ДПС също надига глава – Ердоган ухажва движението, което означава, че изоставя опитите да го разцепва. Дали пък не се задава едно ново пространство за маневриране на ГЕРБ. И тук се задава другият голям въпрос – ще се промени ли ГЕРБ, ще се промени ли и ДПС? Виждате, че една от модните клюки сега е "ГЕРБ с човешко лице", а една от модните спекулации е какво става с икономическото крило в ДПС, което олицетворяваме с образа на Делян Пеевски. Това ще е едно от нещата, които ще гледаме през 2021-ва. Ако това е възможно, ще има една голяма въпросителна в лагера на градската десница – ще приеме ли тя един ГЕРБ с по-западно лице, т.е. дали ще се коалира с настоящите управляващи или няма.“

Според Първан Симеонов преди протестите и коронакризата Бойко Борисов е мислел настоящият му мандат да бъде последен като министър-председател. „2020-та беше годината, която той си представяше като исторически бенефис, но се случи тъкмо обратното. Тъкмо протестите и коронакризата настървяват Борисов да мисли за още управленски мандат, защото той иска да остане с добро в историята, а 2020-а не предложи такава възможност", смята анализаторът.

Към настоящия момент социологическо проучване на "Екзакта" очерта четири политически сили, които със сигурност ще влязат в следващия парламент – ГЕРБ, БСП, "Има такъв народ" и ДПС, а "Демократична България" и "Обединени патриоти" са с потенциална възможностда прескочат бариерата от 4%. Но политическите прогнози са трудни и сякаш единственото сигурно е, че следващото управление на България ще бъде коалиционно.

„На този етап коалицията, която може да победи на парламентарните избори през пролетта не изглежда никак – всеки може да се коалира с всеки, дори (настоящата опозиционна партия) БСП с ГЕРБ – коментира пред БНР анализаторът доц. Валентин Вацев.– От друга страна коалицията на всеки с всеки изглежда крайно непривлекателна. Обяснението е, че в България не съществуватморални, политически и идеологически мнозинства, а това е дълбоката слабост на политическия елит да стигне до съгласие по базисни въпроси. Съществува съгласие, че партията на Бойко Борисов трябва да бъде махната от власт, но това съгласие няма конструктивен характер, то е негативно. То не се основава на нищо, което може да се разгърне в бъдещето. Затова на този етап нито една политическа конструкция от предварителен характер не изглежда жизнеспособна".

Съставил: Елена Каркаланова

Снимки: БГНЕС, Ани Петрова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Иван Кондов

Иван Кондов става заместник-министър на външните работи

Премиерът Димитър Главчев официално прие и поста министър на външните работи от Стефан Димитров и се срещна с ръководния състав на ведомството. Служебният премиер обяви, че дипломатът от кариерата Иван Кондов става заместник-министър на..

публикувано на 23.04.24 в 16:51

България продължава подкрепата си за евроинтеграцията на Косово

Възможностите за надграждане на двустранните отношения между България и Косово бяха във фокуса на срещата на премиерите  Димитър Главчев и Албин Курти. Събеседниците изразиха удовлетворение от активните политически връзки между двете страни и..

публикувано на 22.04.24 в 15:54
Димитър Главчев

Служебният премиер поема и поста служебен външен министър

Служебният премиер Димитър Главчев предложи на президента Румен Радев промяна в състава на служебния кабинет, съобщиха от правителствената пресслужба. След разговор със служебния министър-председател и постъпили предложения от негова страна на..

публикувано на 22.04.24 в 12:30