Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За празника Кръщение Господне

| обновено на 06.01.21 в 09:54
Снимка: архив

Голям господски празник, отбелязван още през II век от новото летоброене, до IV в. църквата го чества заедно с Рождество Христово, а общият празник се наричал Богоявление. По-късно било прието Рождество да се празнува на 25 декември, а Кръщение Господне или Богоявление – на 6 януари. Един от най-старите църковни и народни празници, той има няколко наименования. Йордановден идва от Йордан – свещената река, в която Йоан Предтеча кръстил Христос и така изпълнил предсказаното. Според евангелието на Матей, когато Божият син излязъл от водата, небесата се отворили и Духът Божий, приел формата на гълъб, се спуснал към него. А от небето се чул глас: „Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение.“ Така Бог се явил пред хората в своето триединство.

Представата за освещаването на водата, вярата в нейната пречистваща и обновяваща сила събира християнското и фолклорното в най-важния момент от празника – хвърлянето на кръста в река, езеро и пр. Счита се, че след този ритуал водата се освещава, а който извади кръста, цяла година ще е здрав и късметлия. Затова, когато свещеникът хвърли кръста, в ледената вода скачат мъже на различна възраст. Разбира се, само един е победителят. Той връща кръста на свещеника и получава благословията му. 


Много популярна през последните години стана традицията, която следват в Калофер. На 6 януари в този красив подбалкански град, в студените води на р. Тунджа, се извива т. нар. Мъжко хоро под звуците на тъпан и гайда. 


Традицията беше спазена и тази година, въпреки предварителните анонси, че хорото ще бъде отменено заради противоепидемичните мерки. Църковният ритуал по хвърляне на кръста ще се състои навсякъде в страната, при спазване на ограниченията за струпване на голям брой хора.

В навечерието на Йордановден е последната кадена вечеря. Както на Игнажден и Бъдни вечер, тя е постна. Прекадява се трапезата, на която са сложени хляб, вино, фасул, сарми, орехи, просо… 


Според поверието, в полунощ преди Богоявление, небето се отваря и всичко светва, животните проговарят с човешки гласове, а ние можем да си пожелаем нещо. Ако човек е праведен – желанието ще се сбъдне.

Това е и първият от поредицата празници, на които се извършва пречистване с вода. Затова се нарича още Водици или Мъжки Водици. На 7 януари са Женските Водици и Ивановден и т. н.

На Богоявление свършват т. нар. Мръсни или Погани дни, – опасен период от Рождество до Йордановден, в който действат тъмни сили. Отпадат и редица забрани, спазвани през тези дни.

Богоявление е имен ден на всички, които носят имената  Йордан, Йорданка, Божидар, Божидара, Бистра, Богдан, Богдана, Богoлюб, Богoлюбa, Богомил, Божан, Божана, Божил, Бончо, Боян и др. 

Снимки: БГНЕС и архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Документална изложба разказва за католиците в България

Документална изложба "Католиците в България XVII-XXI век" ще бъде открита днес в Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий". Експозицията ще представи документи за книжовното наследство на българите католици. Посетителите ще научат за..

публикувано на 17.04.24 в 07:05

Изложба разказва за създаването на двореца в Балчик преди 100 години

Изложбата "Духовната вселена на кралица Мария" на румънската асоциация ДАР гостува до 12 май в Държавен културен институт "Културен център Двореца" – Балчик. Това е първото от над 90 събития в културния институт, посветени на 100-годишнината от..

публикувано на 16.04.24 в 11:40

45 години от полета на първия български космонавт Георги Иванов

Три самолета ще прелетят днес над Ловеч към 17:30 часа, за да отправят въздушен поздрав по случай 45-годишнината от полета на първия български космонавт . Самолетите ще излетят от авиобаза "Долна Митрополия" и ще преминат във формация..

публикувано на 10.04.24 в 06:10