Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Посолството ни в Лондон: „Не напускайте домовете си и не пътувайте“

Посолство на България в Лондон
Снимка: архив

От 5 януари т. г. във Великобритания влезе в сила общонационална карантина като част от усилията на правителството да ограничи разпространението на Covid-19. Във връзка с усложнената епидемична обстановка, Радио България се свърза с посланика ни Марин Райков с въпроса какви са възможностите за прибиране на българските граждани от Обединеното кралство в условия на локдаун.

Посолството ни в Лондон не препоръчва на сънародниците ни да предприемат каквито и да било пътувания както из страната, така и в чужбина, освен ако не е крайно наложително.

В периода на общонационалната карантина на живеещите (това са както британските граждани, така и чужди граждани, които имат статут на пребиваващи в Англия) не е позволено да напускат домовете си, включително да пътуват в чужбина или в Обединеното кралство, освен ако не е налице основателна причина, като работа, образование или друга, изрично предвидена в закон. Глобата за първо нарушение е £ 200. За всяко следващо се удвоява, като може да достигне до максимален размер от £ 6 400. 

Марин Райков

Пътниците, пристигащи в Англия, следва да спазват мерките и ограниченията, които са в сила в страната. „Пътувания в чужбина могат да се предприемат само ако е налице основателна причина за това, изрично разрешена със закон. Не са разрешени пътувания от и до Англия с цел нощувки и почивки“ – уточни за Радио България посланик Марин Райков. 

Лицата, които са на посещение във Великобритания, могат да се завърнат у дома (т.е. ако са били в Обединеното кралство с цел краткосрочно пребиваване като туризъм, гостуване, бизнес и т.н). Когато човек има симптоми на коронавирус, поставен е под карантина поради проявени симптоми, споделя домакинство или „балон“ за подкрепа с някого, който е с оплаквания или има препоръка от Националната здравна служба да бъде под карантина, не трябва да предприема пътувания.

„Посолството ни в Лондон не издава документи, свързани с целта на пътуване в чужбина“ – съобщи посланик Райков. Пътуващите следва да могат да обосноват целта на пътуване на основание изключенията, предвидени в наложените със закон мерки за общонационална карантина. Глобата за нарушаване на правилата относно карантината започва от £ 1 000 и може да достигне до £ 10 000 при повторни или сериозни нарушения. Освен това, при международни пътувания от и до Англия трябва да се спазват както мерките въведени за международните пътувания, така и националните ограничителни мерки, които са в сила. 

Българското посолство обръща внимание на всички български граждани да спазват задължителните разпоредби и правила на британските власти, като се избягват пътувания от България до Обединеното кралство, които не попадат сред изрично предвидените изключения, както и да напускат своите домове само, ако отиват на работа или посещават магазин, банка, аптека или лечебно заведение.

Ако български граждани пътуват с лек автомобил или са превозвачи, как да удостоверят пред местните власти, че пътуват за България? Изисква ли се специален документ или намеса на посолството?
„За пътуващите с лек автомобил важи с пълна сила споменатото до момента. За периода на общонационалната карантина на живеещите (това са както британските граждани, така и чужди граждани, които имат статут на пребиваващи в Англия) не е позволено да напускат домовете си, включително да пътуват в чужбина или в Обединеното кралство, освен ако е налице основателна причина като работа, образование или друга, изрично предвидена в закон“ – уточни посланик Марин Райков.

Лицата, които са на посещение във Великобритания, могат да се завърнат у дома (т.е. ако са били в Обединеното кралство за краткосрочно пребиваване като туризъм, гостуване, бизнес и т.н).

За пътуващите с лек автомобил от Обединеното кралство към Франция е нужен сертификат за отрицателен антиген тест за Covid-19, направен в предходните 72 часа. Неспазването на това изискване води до отказ за разрешаване на пътуване към Франция. Подробна информация къде може да се направи тест има в уеб сайта на посолството и във фейсбук страницата му.

За водачите на тежкотоварни камиони, считано от 01.01.2021 г., са въведени допълнителни правила за прилагане на изискванията за преминаване от Великобритания към Франция: 

  • Наличие на сертификат за извършен в предходните 72 часа отрицателен антиген тест за Covid-19, като неспазването на това изискване ще доведе до отказ за пътуване към Франция;
  • Всички шофьори на камиони, които ще преминават граница между Великобритания и ЕС през пристанището на Дувър или Евротунела (Eurotunnel), следва да спазват въведеното изискване за наличие на разрешение за достъп до област Кент, Великобритания (Kent Access Permit - KAP), като се има предвид, че с кандидатстването за разрешение за достъп до област Кент се извършва проверка дали шофьорите на камиони имат необходимите документи, за да преминат границата между Великобритания и ЕС през пристанището на Дувър или Евротунела (Eurotunnel). Не е нужно разрешение, ако камионът е под 7,5 тона или излиза от ОК от друго пристанище.

Информация за местата, на които шофьорите на камиони могат да си направят тестове и да получат указания за актуалните правила може да се намери ТУК и ТУККъм днешна дата британската страна е осигурила около 20 локации, където се извършва безплатно тестване за превозвачите на товари. 

Има ли полети от Великобритания за България?
Към момента, всички основни авиопревозвачи, които имат редовни полети между Обединеното кралство и България, продължават да извършват  самолетни полети до България, както и да предлагат самолетни билети за България. 

Cнимки: bulgarianembassy-london.org, London City Airport, архив, Ройтерс 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Българско училище "Гергана" ще отбележи тържествено 20-ия си рожден ден

По традиция българската общност в американския североизток празнува Деня на българската просвета и култура и славянската писменост 24 май с редица концерти. Особено тържествено празникът ще бъде отбелязан от българското училище и хор "Гергана" в..

публикувано на 27.03.24 в 16:37

Българчета от Унгария дойдоха в прародината си по унгарска програма

Възпитаници на Българското училище за роден език в Будапеща, Унгария, пристигнаха на 26 март в България за 8-дневен лагер, предаде БТА. Лагерът се финансира основно от унгарската държава по програма за малцинствените училища в Унгария, която дава..

публикувано на 27.03.24 в 16:32

Писма от Испания до владетели от българската история

Ученици от клуб "Родолюбие" в Българското училище "Св. св. Кирил и Методий" в Барселона написаха писма до български владетели. В занятието участваха деца от гимназиален етап, съобщава на Фейсбук страницата си просветното средище. Сред владетелите, към..

публикувано на 27.03.24 в 16:31